Večera za 5

Markov slasni pastirac: Ako ne volite delicije sa svinjskim nogicama, sigurni smo da ćete promijeniti...

Marko je bio domaćin druge večeri, a za jelo je pripremio čobanac.

RTL.hr
21.04.2021 12:46

Kako je njegova majka rodom Slavonka, Marko iz Samobora svojim je gostima pripremio gulaš od tri vrste mesa. Iako su kuhane svinjske nogice nekima delicija, nekima ipak nisu. Noovaj je recept odličan bez obzira na to kuhate li čobanac s njima ili ne!

RECEPT:

sastojci:

- meso (svinjetina, junetina - bočnjak, veprovina i srnetina ) od svake vrste po 1,5 kg

- 3 svinjske nogice

- 2-2,5 kg sitno sjeckanog luka

- svinjska mast, da pokrije dno kotlića

- vinjak ili domaća dobra rakija 0,5 dl

- mljeveni vrganji - prstohvat

- crvena slatka paprika 30-40 g, ljuta paprika 10 g, ovisi o ukusu i boji

- sol 15-20 g

- 2 velike žlice senfa

- 1 velika žlica koncentrata paradajza

- 2-3 režnja češnjaka

- 1-1,5 l mineralne vode za podlijevanje

- 2 žlice šećera

- 1 žlica meda

- ribana 1 veća mrkva i malo celera

- 1 lovorov list

Priprema:

Sve meso dan ranije nasolimo, popaprimo i narežemo na komadiće veličine prikladne žlici. Luk izrežemo na sitno, mrkvu i celer naribamo. U kotlić stavimo svinjsku mast da pokrije dno, kad se ugrije, dodamo sav nasjeckani luk i dinstamo 5 do 10 minuta, luk posolimo da pusti tekućinu i dalje dinstamo uz povremeno dodavanje mineralne vode (podlijevati možemo i običnom vodom, ali s mineralnom se prije raskuha luk), pazimo da ne zagori. Nakon pola sata dinstanja luka dodamo naribanu mrkvu, celer i češnjak te prodinstamo još 15-ak minuta. Nakon što je povrće prodinstano, dodajemo svinjske nogice (cijele ) te redom žilavije meso (divljač, junetinu pa svinjetinu), kratko dinstamo svaku vrstu po 5 do 10 minuta i dodajemo sljedeću vrstu mesa. Kada je sve meso prodinstano, dodamo vinjaka ili rakije i kratko prokuhamo dok usput pripremamo u većoj posudi cca 8-10 litara vruće vode u kojoj promiješamo: sol, malo bibera, šećer, ljutu i slatku papriku, vrganje, koncentrat paradajza.

Navedenu sastojke s vodom stavimo u kotlić (zlatno je pravilo da nema naknadnog dodavanja vode u pastirac dok se kuha!). Vatru pojačamo i čekamo da sve proključa, tada smanjimo vatru i lagano kuhamo, ne miješamo nego okrećemo naglim potezima kotlić. Nakon jednog sata dodamo senf i med. Pastirac neka krčka na laganoj vatri uz povremeno okretanje kotlića ukupno 2,5 do 3 sata. Po potrebi dosolimo i provjerimo ljutinu. Pastirac se kuha između 3,5 do 4,5 sata na laganoj vatri. Kada je meso mekano kao putar i nogice 'rascvjetane', jelo je gotovo. Poslužuje se kao glavno jelo uz kruh ili ako netko voli tjesteninu.