Večera za 5 na selu

Niste sigurni kako pripremiti finu pečenu patku? Imamo Ivanin recept iz 'Večere za 5 na selu'

Ivana je bila domaćica u 'Večeri za 5 na selu'

RTL.hr
19.10.2021 12:00

Sastojci:

1 cijela patka

1 kg luka

1 korijen celera

50 dkg mrkve

1 glavica bijelog luka

2 žlice koncentrata od rajčice

1 goveđa kocka

1 žlica korijandera

1 žlica klinčića

1 žlica papra u zrnu

2 prstohvata soli

3 peperončina

Priprema:

Istranžiranu posoljenu patku dobro popržite, pržene dijelove gledati da su vam obućeni u patkinu kožicu tako dok se prigaju da se sve pore dobro zatvore. Kada smo poprigali dijelove patke, uklonimo je iz lonca i višak masnoće bacimo. Od dijelova koje nismo iskoristili napravimo temeljac u drugom loncu sa listom celera, glavicom luka (ne soliti).

U ulje gdje se przila patka dodati svo preostalo povrće u većim komadima (bez lista od celera). Miješati 45min dok se ne karamelizira. Zatim dodati koncentrat od rajčice i to dobro upržiti miješajući dok ne ispari kiselost.

Nakon što nam je povrće opet dobilo slatkasti miriris, flambiramo sa crnim vinom. Ponovo mješamo dok kiselost vina ispari.

Zatim dodajemo temeljac, goveđu kocku, korijander, klinčiće, celer, papar u zrnu, te peperoncine. U to sve staviti popržene dijelove patke i kuhati jedno sat vremena, dok se patka ne skuha.

Kada je patka gotova, izvadimo dijelove patke i cijeli umak procijedimo.

Djelove patke rukama usitnimo u male niti koje će se kasnije omotati uz njoke.

NJOKE:

Sastojci:

2-3 veća krumpira

1 jaje

Prstohvat soli

Brašno

Priprema:

Skuhani krumpir naribati i u njega dodati jaje, dobro sjediniti i postepeno dodavati brašno dok ne dobijete idealno tijesto za modelirati njoke