Stoga smo se potrudili pronaći recept za ukusan obrok koji se ujedno brzo priprema. Tjestenina sa sretnim jajima i umakom od maka dobitna je kombinacija okusa, ali i brzine te načina pripreme.
Zgodno je da za početak objasnimo što je tjestenina sa sretnim jajima - to je tjestenina u 400g pakiranju koja u sebi sadrži 20 posto svježih jaja. Primjera radi u svakoj 400 g vrećici Marodi tjestenine s jajima nalazi se jedan sretan par jaja (cca 2 svježa jaja na 400 g daje cca udio od 20% jaja). Ona daju tjestenini punoću okusa i bolju teksturu zbog većeg sadržaja proteina. Najbolje je kada su ta jaja svježa, da nisu u prahu, a upravo svježa jaja koristi Marodi.
Mak se, pak, u prehrani koristi od davnina te je i u našim krajevima sastojak brojnih tradicionalnih jela. Nutritivni sastav je bogat jer obiluje nezasićenim masnim kiselinama i mineralima - manganom, kalcijem, bakrom, fosforom, cinkom i magnezijem te vitaminima B skupine. Osim toga, sadrži i vlakna dobra za probavu.
Okus makovih sjemenki blago je pikantan, s notom slatkoga pa je u kombinaciji s tjesteninom i vrhnjem prava delicija koju možete poslužiti i na prijateljskim druženjima, a ne samo na obiteljskom stolu.
Sastojci:
- 400 g Marodi valovitih rezanaca
- 500 ml slatkog vrhnja
- 100 g mljevenog maka
- 30 g maslaca
Priprema:
Valovite rezance kuhajte u slanoj vodi prema uputi na pakiranju. Slatko vrhnje zakipite do vrenja, dodajte mljeveni mak i kuhajte uz stalno miješanje oko tri minute. Maknite s vatre, dodajte maslac da se otopi. Kuhane valovite rezance ocijedite i odmah vruće pomiješajte s kuhanim makom. Poslužite odmah toplo.
Vrijeme pripreme jela je 15 minuta!