Marko je u 'Večeri za 5 na selu' od heljdina brašna pripremio štrukle, a njegov recept donosimo u nastavku!
tijesto:
- 0,5 kg heljdina brašna
- cca 2,5-3 dl slane vruće vode (prstohvat soli)
- 2 velike žlice bijelog brašna
- 50 g maslaca
- 25 g krušnih mrvica
nadjev:
- 250 g svježeg sira
- 0,75 dl kiselog vrhnja
- prstohvat mljevenog cimeta i klinčića
- 25 g krušnih mrvica
- 1 jaje
Priprema:
Heljdino brašno prelijemo vrelom posoljenom vodom i dobro
promiješamo da dobijemo tijesto koje se ne lijepi za prste.
Ohlađeno tijesto razvaljamo na pola centimetra debljine. Sve
namirnice iz nadjeva sjedinimo. Tijesto namažemo nadjevom te
zarolamo u roladu, koju umotamo u gazu i pričvrstimo krajeve kako
se ne bi odmotala. Roladu-štrukle kuhamo u slanoj vodi 20 do 30
minuta. Kada su kuhani, izvadimo, narežemo i serviramo tople sa
sladoledom od oraha i preljevom od šumskog voća, koji smo
prethodno skuhali s malo šećera kako bi dobili gustoću.