Večera za 5

RECEPT - Ovaj vikend je idealan za to da se završi desertom Dolce vita

Ugostitelj Viktor Polić u 'Večeri za 5 na selu' pripremio je jelovnik koji se sastojao od predjela naziva Bučorizo, glavnog jela Gluteus maximus i deserta Dolce vita.

RTL.hr
02.05.2021 16:00

sastojci za rižoto od buče za četiri do pet osoba:
1 tikva Butternut
0,5 kg riže Arborio
150 g grana padano sira
sol
papar
100 g maslaca
1 srednja glavica luka
jušna žlica mješavine začina
1 goveđa kocka ili 3 dl goveđe juhe

Na malo maslinova ulja uz stalno miješanje zagrijemo rižu dok ne postane staklasta. Podlijemo vodom (čaša riže, čaša vode), kuhamo uz stalno miješanje da bi riža bila al dente (da je negdje 70 posto gotova). Rižu izvadimo i raširimo na tanjur ili pladanj. Zatim pravimo temeljac za rižoto. Na malo ulja pirjamo luk, dodamo kocke bundeve, goveđu kocku i kuhamo dok bundeva ne omekša. Stavimo sve u blender i dobili smo pire od bundeve (temeljac za rižoto).

Završni dio: U tavu na malo ulja stavimo kockice bundeve, pire (temeljac) i kuhamo 10-ak minuta. Postupno dodajemo rižu uz stalno miješanje. Kad smo stavili svu rižu, začinimo solju, paprom, crvenom mljevenom paprikom po želji. Prije samog kraja naribamo sir grana padano. Kad je riža kuhana, rižoto je gotov. Prije serviranja dodamo 3 do 4 režnja maslaca i promiješamo kako bi rižoto bio kremast.

Napomena: Rižoto treba zgotoviti neposredno prije serviranja na tanjur i poslužiti u roku od šest minuta. U suprotnom će se osušiti.

Viktor Polić

sastojci za glavno jelo - teletinaispod peke za 5 osoba
2 kg telećeg buta ili plećke
2 veće mrkve
1 glavica luka
3 lovorova lista
1 dl bijelog vina
sol
papar u zrnu (5 kom)

U tavi na malo masnoće pirjamo luk i mrkvu, dodamo vino, lovor i papar u zrnu (15 minuta). U isto vrijeme meso koje smo nasolili dan ranije stavimo na zagrijano ulje i prepržimo sa svake strane otprilike pet minuta. Meso stavimo u posudu za pečenje (peku), prelijemo s pirjanim sastojcima, poklopimo peku i stavimo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva (150 minuta). Maknemo poklopac i pečemo još 15 minuta. Peka je gotova.

prilozi uz peku:
pire krumpir s vlascem i češnjakom
1,5 kg krumpira
50 g svježeg vlasca (može i suhi)
prstohvat češnjaka u granulama
sol
papar
0,5 dl mlijeka
30 g maslaca

Skuhamo krumpir narezan na kockice, protisnemo, dodamo začine, mlijeko i maslac. Miksamo s mikserom dok ne postane kao pjena.

sastojci za ratatouille:
1 manji luk
1 tikvica
1 patlidžan
1 crvena paprika
ulje
rajčica pelat
šećer
majčina dušica
sol

Povrće narežemo na kockice veličine jednog centimetra. Na malo ulja pirjamo luk, dodamo papriku, tikvice pa patlidžan. Nakon 10 minuta dodamo pelat od rajčice, začine i šećer po potrebi. Povrće kuhati dok ne bude al dente (ne smije se raskuhati).

Viktor Polić

sastojci zaaromatizirane šljive s kremom od mascarponea:
0,5 kg šljiva
0,4 kg mascarponea
0,2 slatkog vrhnja
0,05 dl ruma
čajna žličica vanilin šećera
čajna žličica cimeta
jušna žlica šećera u prahu
tri jušne žlice smeđeg šećera
200 g integralnog keksa
2 dl soka (šumsko voće)
50 g maslaca

U tavi na malo maslaca popržimo smeđi šećer, dodamo šljive, sok, cimet i kuhamo 25 minuta. U posudu stavimo mascarpone, rum, vanilin šećer, šećer u prahu i izmiksamo. U drugoj posudi izmiksamo slatko vrhnje. Obje kreme sjedinimo u jednu i stavimo na hlađenje. Keks pretvorimo u mrvice. Nakon što su šljive skuhane stavimo ih u blender. Kroz sito ispasiramo da ne bude kožica i dobijemo umak od šljiva. U čašu stavimo umak, kremu, keks pa ponovimo isto. Dekoracija može biti cimet u štapiću.