Sastojci:
- 300 g oštrog brašna
- 100-150g svinjske domaće masti
- 3 žlice šećera (cca 15dag)
- Pola praška za pecivo
- -Prstohvat soli
- 2žumanjka (može i ne mora)
- 1 vanilin šećer
- Korica 1 limuna
- Mlijeko/jogurt/vrhnje
- Par kapi ruma
- Šećer u prahu
- Sladoled od vanlije
Sastojci (nadjev):
- 600 g naribanih jabuka (1kg cijelih)
- Šećer po želji nekoliko žlica
- Cimet po želji nekoliko žlica
Priprema:
U posudi pomiješajte brašno i mast, smrvite zajedno sve prstima, dodajte naribanu koricu 1 limuna i par kapi ruma te pola vrećice praška za pecivo. Zamijesite tijesto rukama. Mijesite dok vam se sve ne spoji, nebi smijeli predugo jer će vam se mast početi topiti pod toplinom ruku. Tijesto bi se trebalo moći lijepo zamijestiti, bez da puca i rasapda se. Ako vam se počne tijesto raspadati, dodajte žlicu vrhnja, jogurta ili malo mlijeka. Nastavite miješati dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto prepolovite na 2 dijela, tako da svaki dio treba biti isti. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.
Jabuke ogulite i naribajte po želji. Kada ste ih naribali ostavite ih u cjediljci kojih 10-15 minuta da puste sok. Kada su pustile sok, malo ih još rukama ocijedite. Preporuča se da se jabuke što bolje iscjede.
Iscjeđenim jabukama dodajte oko 4 žlice šećera i cimet po želji. Ovisi kako volite, najbolje probajte smjesu pa vidite odgovaraju li vam okusi.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i ostavite da se grije.
Uzmite tepsiju u kojoj ćete peći pitu (ja imam tepsiju dimenzija 28*16) i izrežite si masni papir tih dimenzija. Ohlađeno tijesto izvadite van iz hladnjaka, razvaljajte obje kuglice tijesta. Jedan dio tijesta stavite u tepsiju, malo probockajte sa vilicom tijesto, te ravnomjerno raspodijelite nadjev od jabuka po prvom sloju. Prekrijte nadjev drugim tijestom i opet izbockajte tijesto i stavite ju peći u pećnicu dok ne porumeni.
Kada je kolač gotov, pospite ga sa šećerom u prahu i možete ga poslužiti uz sladoled.