Sastojci:
brašno
šećer
vanilin šećer
jaja
mlijeko
maslac
soda bikarbona
vrhnje za šlag
šećer u prahu
Priprema:
Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti. Za kremu izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.
Zagrijte pećnicu na 220C.
Za tijesto prokuhajte vodu s maslacem. Kad se maslac otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju ih vadite, ne prije.
Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu štaub šećera, a da bi šlag bio čvrst u njega dodajte kremfix.
Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presjecite krafnice, špricom ih nafilajte prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom.
Pospite štaub šećerom ili prelijte otopljenom čokoladom.