Sastojci:
meso dovljači po želji (divlja svinja, jelen)
luk
češnjak
mrkva
sol
papar
celer
peršin
pasirana rajčica
paprika
ulje
crno i bijelo vino
lovorov list
Priprema:
Dan prije pripreme gulaša potrebno je marinirati meso u začinima te ostaviti preko noći da se okusi i mirisi lijepo prožmu. Pri mariniranju stavite sve otprilike, no ne treba pretjerivati jer ćete sve začine još dodati tijekom kuhanja. Koristite sol, papar, 2 žlice suhe mješavine začina, ružmarin, lovor. Utrljate u meso, poklopite i ostavite u hladnjaku.
Očistite i nasjeckajte crveni luk, češnjak, papriku, ljute papričice i lišće peršina. Mrkvu, korijenje celera i peršina možete dio naribati, a dio ostaviti u komadićima, po želji.
Ulijte ulje (može i mast) u veći lonac i pustite da se zagrije. Prvo stavite crveni luk i dinstajte 15-ak minuta povremeno miješajući. Nakon što je luk dobio zlatnu boju te je postao staklast dodajte mrkvu, svježu papriku, korijen peršina i celera, dio nasjeckanog češnjaka, ljute papričice, zalijte vodom i kratko prodinstajte (do 10-ak min).
Zatim dodajte meso koje ste prethodni dan marinirali i ostavili u hladnjaku. Nakon mesa dodajte pasiranu rajčicu, preostali dio češnjaka, lovorov list, lišće peršina, sol, papar u zrnu, mljeveni papar, žlicu mješavine suhih začina. Podlijte vodom i kuhajte sat i pol do dva (prema potrebi). Tijekom kuhanja povremeno promješajte i podlijte vodom.Kada je meso pri kraju kuhano dodajte 2 dcl bijelog i 2 dcl crnog vina i pustite da još malo prokuha.
Za prilog uz gulaš možete poslužiti palentu, njoke, kumpir ili rižu.