Večera za 5

Recept za 5: Crveno-bijeli

Domaći desert

RTL.hr
03.07.2019 08:07

Sastojci:

- 1 kg krumpira

- malo soli

- 80 g maslaca

- 1 jaje

- 250 g glatkog brašna

- 30 g kukuruznog škroba

- 20šljiva

- 40 g šećera

- kokosova mast

- krušne mrvice

- vanilin šećer

- 100 g jagoda

- 100 g ribizla

- 1 vanilin šećer

Krumpir ogulite, skuhajte i dobro ocijedite. Dodajte sol, maslac i napravite pire. Ostavite da se kratko ohladi. Kad se pire malo ohladio, dodajte jaje i dobro promiješajte. Dodajte brašno pomiješano s kukuruznim škrobom i mijesite dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Po potrebi dodajte još brašna.

Tijesto razdijelite na 20 jednakih dijelova i izvaljajte ih u loptice.
Šljive očistite i u svaku stavite žličicu šećera pomiješanog s rum šećerom. Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu.
Knedle stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još 2 minute (sve skupa oko 10 minuta).

Na zagrijanoj kokosovoj masti kratko popecite krušne mrvice.

Jagode i ribizl operite, stavite u manju posudu, dodajte šećer, vanilin šećer i stavite na laganu vatru. Kad zakuha, kuhajte 10-15 minuta lagano miješajući kako bi se voće potpuno raspalo, a po potrebi dodajte nekoliko žlica vode. Umak propasirajte kroz gusto cijedilo i ostavite sa strane da se hladi. Knedle ocijedite, uvaljajte u popečene mrvice, pospite vanilin šećerom i poslužite uz pripremljeni sirup.