Sastojci:
- 1 kg krumpira
- malo soli
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- 250 g glatkog brašna
- 30 g kukuruznog škroba
- 20šljiva
- 40 g šećera
- kokosova mast
- krušne mrvice
- vanilin šećer
- 100 g jagoda
- 100 g ribizla
- 1 vanilin šećer
Krumpir ogulite, skuhajte i dobro ocijedite. Dodajte sol, maslac i napravite pire. Ostavite da se kratko ohladi. Kad se pire malo ohladio, dodajte jaje i dobro promiješajte. Dodajte brašno pomiješano s kukuruznim škrobom i mijesite dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Po potrebi dodajte još brašna.
Tijesto razdijelite na 20 jednakih dijelova i izvaljajte ih u loptice.
Šljive očistite i u svaku stavite žličicu šećera pomiješanog s rum šećerom. Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu.
Knedle stavite kuhati u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još 2 minute (sve skupa oko 10 minuta).
Na zagrijanoj kokosovoj masti kratko popecite krušne mrvice.
Jagode i ribizl operite, stavite u manju posudu, dodajte šećer, vanilin šećer i stavite na laganu vatru. Kad zakuha, kuhajte 10-15 minuta lagano miješajući kako bi se voće potpuno raspalo, a po potrebi dodajte nekoliko žlica vode. Umak propasirajte kroz gusto cijedilo i ostavite sa strane da se hladi. Knedle ocijedite, uvaljajte u popečene mrvice, pospite vanilin šećerom i poslužite uz pripremljeni sirup.