Večera za 5

Recept za 5: Divlji i brzi s mekim njokicama

Domaćica je za glavno jelo poslužila zeca na lovački s njokama.

RTL.hr
28.02.2020 15:25

sastojci:

1 kg mladog zeca

2 žlice maslinova ulja

1 žličica suhog ružmarina

2 glavice luka

3 režnja češnjaka

1/2 šalice suhog bijelog vina

1/4 šalice nasjeckanog peršina

sol i papar

sastojci: marinada

1l vinskog octa

1l vode

1l bijelog vina

2 glavice luka

2 režnja češnjaka

peršina

2 mrkve

20 zrna papra

4 lista lovora

1 žličica šećera

Pečenje:

7-8 režnjeva češnjaka

10-ak klinčića

1-2 grančice ružmarina

2 dl maslinova ulja

sol

Priprema: marinada

U vodu, vino i ocat dodati povrće izrezano na listiće, luk na veće ploške i sve ostalo. Kratko prokuhati i ohladiti. U marinadu dodati zeca i povremeno ga okrenuti. Sutradan zeca ocijediti, isprati vodom i obrisati krpom.

PEČENJE

Našpikovati zeca (plećke i batke) češnjakom i klinčićima. U utrobu mu staviti ružmarin, nekoliko režanja češnjaka i par klinčića. Posoliti ga. Na malo ulja staviti ga peći u pećnicu. Zeca pečemo oko sat vremena na 200 stupnjeva, jednom ga okrenemo.

KUHANJE

Na ulju na kojem smo pekli zeca zažutimo kapulu, češnjak i peršin. Dodamo bijelog vina (ono nam mora činiti većinu tekućine), malo crnog, prošek i sok od višnje. Tekućine mora biti dovoljno da prekrije zeca. Nakon što sve malo prokuha stavimo komade zeca. Dodati i Vegetu, naribani oraščić, papar, sol. Dodamo i sve što nam je ostalo iz tepsije u kojoj se zec pekao. Kuhamo oko 1/2sata.

Izvadimo komade mesa, umak propasiramo ili usitnimo štapnim mikserom, probamo i dodamo ako nam što nedostaje. Ako nam je umak prerijedak, u posudici razmutimo žlicu brašna u malo umaka i umiješamo. Ponovno vratimo meso, prokuhamo još kratko i konačno smo gotovi. Poslužimo ga uz njoke.