sastojci:
1 l mlijeka
6 cijelih jaja
6 žlica šećera
naribane kore od limuna
1 vrećica vanilin šećer
malo ruma
1 žličica brašna
Priprema:
Skuhati mlijeko s vanilin šećerom i koricom limuna pa ostaviti da se ohladi. Jaja i šećer miješati pjenjačom (ne mikserom) pa dodati, rum i žličicu brašna. Sve ovo umutiti u mlijeko.
sastojci za drugu posudu:
Priprema: 6 žlica šećera
Šećer staviti na vatru da se otopi i dobije žuto-zlatnu boju karamela. Treba paziti da ne posmeđi, jer će se početi ponovno kristalizirati. Kalup za rožatu (može se koristiti nekoliko posudica za jednu osobu ili jedan veliki kalup) namasti se maslacem. Karamelizirani se šećer razlije po svim stjenkama kalupa u kojoj će se rožata kuhati u banja mariji" (vodenoj kupelji). Kad su se stjenke posuda za kuhanje obložile karamelom, uliti umućena jaja i šećer iz prve posude.
Pećnicu zagrijati na umjerenu temperaturu (oko 150 do 160C) sat vremena.
Gotovu rožatu izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi, a zatim staviti hladiti u hladnjak preko noći. Kalup poklopiti tanjurom za posluživanje stranom za serviranje pa preokrenuti kako bi rožata ispala iz kalupa na tanjur tako da rastopljeni karamela bude na vrhu.