Sastojci za tijesto
5dcl mlijeka
1žlica šećera
1svježi kvasac40 g
1dcl ulja
2žlice kiselog vrhnja
1-2žlice soli
850gglatkog brašna
Sastojci za nadjev od čvaraka
350gčvaraka
50gmaslaca ili margarina
papar
Ukoliko čvarci nisu slani - soli po želji
Priprema:
1. Mlijeko zajedno sa šećerom ugrijte da bude mlako, maknite s vatre i u mlijeko namrvite kvasac. Ostavite na toplom da kvasac nabubri.
1. Mlijeko s kvascem u velikoj posudi pomiješajte s ostalim sastojcima, zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči.
2. Čvarke sameljite u blenderu ili ustrojuza meso. Dodajte im maslac i papar, a ukoliko nisu slani, i malo soli.
3. Uzdignuto tijesto premijesitepa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od 0.5 cm. Premažite ga s pola nadjeva (ukoliko vam se čvarci ne daju mazati, samo ih kratko ugrijte u mikrovalnoj ili na peći da se otope). Sada preklopite tijesto.
4. Preklopite lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini, neka se tijesta na sredini međusobno ne preklapaju, već samo dodiruju. Zatim donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini. Preklopljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite ga da odmara 15 minuta.
5. Nakon 15 minuta pobrašnite stol oko tijesta, opet razvaljajte tijesto na tanko, premažite ga s ostatkom nadjeva, ali ga sada preklapajte suprotno od prvog puta, sada donju stranu prema sredini, pa gornju stranu prema sredini, pa lijevu stranu prema sredini, pa desnu stranu prema sredini. Pokrijte tijesto krpom i opet ga ostavite 15 minuta da odmara.
6. Pećnicu zagrijte na 200 C.
7. Tijesto nakon 15 minuta okrenite naopako, kako bi vam dole bio ovaj spajani-preklapani dio, a gore ravna linija tijesta za rezanje. Stol dobro pobrašnite, tijesto razvaljajte na debljinu od 2 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice željene veličine. Stavljajte ih na tepsiju pritom ostavljajući malo mjesta između jer se tijekom pečenja dignu.
8. Pecite ih oko 20 minuta, odnosno, dok ne porumene. Zavisi od pećnice.
9. Ostatke tijesta premijesite, pa ponovno radite pogačice, iako se te neće listati, bit će jednako ukusne.
10. Pogačice čuvajte u zatvorenoj plastičnoj posudi kako vam se nebi osušile.