Sastojci za 10 osoba:
- 5 glavica crvenog luka
- 4 krumpira
- Šaka papra u zrnu
- 1 velika žlica ljute crvene paprike
- 3 velike žlice slatke crvene paprike
- 1 velika žlica papra
- 1 velika žlica soli
- 250g ajvara (mala teglica)
- Pola litre domaće pasirane rajčice
- 2 dcl bijelog vina
- 1 feferona ljuta
- 2 kg junećeg buta
- 1 kg svinjećeg buta
- 0,5 kg srnećegbuta
Priprema:
Luk i papar u zrnu izmiksati u blenderu. Oguliti i naribati 4 krumpira. Sve zajedno kuhati u 2l vode dok ne prokuha. Nadoliti s još 0,5l vode. Zatim kuhati meso po tvrdoći odnosno struturi (prvo divljač, zadnja svinjetina). Nakon što smo stavili divljač i voda je prokuhala dodati još 0,5l vode.
Opet ćemo čekati da prokuha voda i staviti kockice junećeg butai zatim svinjetinu. Kada smo dodali svemeso, čekamo da voda prokuha i da se ta juha ne izbistri (odnosno da nestane pjene). Za to vrijeme, dok se kuha, priredit ćemo dodatak (umak). Na suho ćemo izmiješati ljutu i slatku papriku zajedno sa soli i paprom. Dodat ćemo 0,5l domaće pasirane rajčice te teglicu blagog ajvara.
Sve to zajedno izmiješamo i još malo pričekamo da se juha izbistri. Nakon što se juha izbistrila, u juhu dodajemo dodatak (umak) i dobro promiješamo. Zatim čekamo da juha provrije i onda slijedi prvo kušanje, po potrebi dodajemo sol. Kuhamo dok svako posebno meso ne omekani i pred sam kraj dodajemo 2dcl bijelog vina. Vrijeme potrebno za pripremu i kuhanje čobanca je otrpilike 2 i pol sata. Preporuča se da se kuha u kotliću na otvorenom na pravoj vatri.
Pogačice/kruščići
Sastojci:
- 350g glatkog brašna
- 150g oštrog brašna
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 1 suhi kvasac / mokri kvasac
- 0,3 dcl mlijeka
- 2,3 dcl vode
- 0,3 dcl ulja
Priprema:
Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350g bude glatko, a ostalo oštro brašno. Potom po redu dodajte sastojke (sol, šećer, suhi kvasac). Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre (mlijeko, vodu i ulje).
Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta,a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini. Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na topolome oko sat vremena. Tijesto oblikujte po želji, i pecite ga u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 35minuta.
Salata
Čepinski naribani domaći kupus, turšija...