Večera za 5

Recept za 5: Lovi me, ulovi me

Domaći slavonski specijalitet - čobanac!

RTL.hr
12.07.2019 10:53

Sastojci za 10 osoba:

- 5 glavica crvenog luka

- 4 krumpira

- Šaka papra u zrnu

- 1 velika žlica ljute crvene paprike

- 3 velike žlice slatke crvene paprike

- 1 velika žlica papra

- 1 velika žlica soli

- 250g ajvara (mala teglica)

- Pola litre domaće pasirane rajčice

- 2 dcl bijelog vina

- 1 feferona ljuta

- 2 kg junećeg buta

- 1 kg svinjećeg buta

- 0,5 kg srnećegbuta

Priprema:

Luk i papar u zrnu izmiksati u blenderu. Oguliti i naribati 4 krumpira. Sve zajedno kuhati u 2l vode dok ne prokuha. Nadoliti s još 0,5l vode. Zatim kuhati meso po tvrdoći odnosno struturi (prvo divljač, zadnja svinjetina). Nakon što smo stavili divljač i voda je prokuhala dodati još 0,5l vode.

Opet ćemo čekati da prokuha voda i staviti kockice junećeg butai zatim svinjetinu. Kada smo dodali svemeso, čekamo da voda prokuha i da se ta juha ne izbistri (odnosno da nestane pjene). Za to vrijeme, dok se kuha, priredit ćemo dodatak (umak). Na suho ćemo izmiješati ljutu i slatku papriku zajedno sa soli i paprom. Dodat ćemo 0,5l domaće pasirane rajčice te teglicu blagog ajvara.

Sve to zajedno izmiješamo i još malo pričekamo da se juha izbistri. Nakon što se juha izbistrila, u juhu dodajemo dodatak (umak) i dobro promiješamo. Zatim čekamo da juha provrije i onda slijedi prvo kušanje, po potrebi dodajemo sol. Kuhamo dok svako posebno meso ne omekani i pred sam kraj dodajemo 2dcl bijelog vina. Vrijeme potrebno za pripremu i kuhanje čobanca je otrpilike 2 i pol sata. Preporuča se da se kuha u kotliću na otvorenom na pravoj vatri.

Pogačice/kruščići

Sastojci:

- 350g glatkog brašna

- 150g oštrog brašna

- 2 žličice soli

- 1 žličica šećera

- 1 suhi kvasac / mokri kvasac

- 0,3 dcl mlijeka

- 2,3 dcl vode

- 0,3 dcl ulja

Priprema:

Pola kilograma brašna stavite u jednu posudu. Možete pomiješati glatko i oštro brašno, i to tako da oko 300-350g bude glatko, a ostalo oštro brašno. Potom po redu dodajte sastojke (sol, šećer, suhi kvasac). Kada ste gotovi sa suhim sastojcima, dodajte mokre (mlijeko, vodu i ulje).

Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete formu tijesta,a potom ga nastavite mijesiti na glatkoj površini. Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara na topolome oko sat vremena. Tijesto oblikujte po želji, i pecite ga u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 35minuta.

Salata

Čepinski naribani domaći kupus, turšija...