sastojci:
1 kg jastoga
1 dl maslinova ulja
1 dl vinskog octa
1 limenka pelata ili 3-4 zrele rajčice i 2 žlice pirea od rajčica (konzerva)
4 srednje velika crvena luka
4 mrkve
4 režnja češnjaka
1 grančica peršina (list)
4 dl bijelog suhog vina
Na dnu veće posude na maslinovu ulju pirjajte luk narezan na trakice pa dodajte usitnjeni češnjak, mrkvu i peršin. Jastoga narežite na veće komade i stavite u posudu na pirjani luk. Zalijte bijelim vinom pa dodajte narezane svježe rajčice ili pelate, konzerva, sol i papar te preostali ocat. Neka se lagano kuha oko pola sata - povremeno lagano protresite (nikako ne miješati!) otvorene posude. Začinite solju i paprom.
Domaći rezanci:
500 grama glatkog brašna
3 jaja + 1 žumanjak
malo mlijeka (cca 20 ml)
1 žlica ulja
prstohvat soli
Prosijte brašno, u njega dodajte cijela jaja i žumanjak, malo soli, mlijeko. Promiješajte vilicom, a zatim umijesite tijesto. Po potrebi, dok mijesite, dodajte još brašna i mlijeka. Nakon što ga zamijesite, tijesto ostavite da miruje najmanje 30 minuta. Nakon toga ga podijelite u loptice i svaku lopticu razvaljajte. Izrežite oštrim nožem na rezance i pustite malo da se prosuše.
Kuhajte ih u vreloj vodi i nakon što isplivaju na površinu, kuhajte 1-2 minute. Ocijedite ih, isplahnite vodom i dodajte umake po želji.