Večera za 5

Recept za 5: Lukin jastog

Ponosna baka Marija svoje je glavno jelo nazvala po unuku Luki, koji naprosto obožava jesti jastoge!

RTL.hr
20.02.2020 10:50

sastojci:

1 kg jastoga

1 dl maslinova ulja

1 dl vinskog octa

1 limenka pelata ili 3-4 zrele rajčice i 2 žlice pirea od rajčica (konzerva)

4 srednje velika crvena luka

4 mrkve

4 režnja češnjaka

1 grančica peršina (list)

4 dl bijelog suhog vina

Na dnu veće posude na maslinovu ulju pirjajte luk narezan na trakice pa dodajte usitnjeni češnjak, mrkvu i peršin. Jastoga narežite na veće komade i stavite u posudu na pirjani luk. Zalijte bijelim vinom pa dodajte narezane svježe rajčice ili pelate, konzerva, sol i papar te preostali ocat. Neka se lagano kuha oko pola sata - povremeno lagano protresite (nikako ne miješati!) otvorene posude. Začinite solju i paprom.

Domaći rezanci:

500 grama glatkog brašna

3 jaja + 1 žumanjak

malo mlijeka (cca 20 ml)

1 žlica ulja

prstohvat soli

Prosijte brašno, u njega dodajte cijela jaja i žumanjak, malo soli, mlijeko. Promiješajte vilicom, a zatim umijesite tijesto. Po potrebi, dok mijesite, dodajte još brašna i mlijeka. Nakon što ga zamijesite, tijesto ostavite da miruje najmanje 30 minuta. Nakon toga ga podijelite u loptice i svaku lopticu razvaljajte. Izrežite oštrim nožem na rezance i pustite malo da se prosuše.

Kuhajte ih u vreloj vodi i nakon što isplivaju na površinu, kuhajte 1-2 minute. Ocijedite ih, isplahnite vodom i dodajte umake po želji.