Večera za 5

Recept za 5: Mesni užitak

Lungić u košulji od pancete s pekarskim krumpirom

RTL TV
11.02.2020 08:13

Sastojci

- 400-500 glungića

- 2 kg krumpira

- 200-300 gtanko narezane pancete (hamburger) po dužini

- 1 žličica senfa

- malo soli

- malo papra

- malo crvene slatke mljevene paprike

- maslinovo ulje

Priprema

Očistite krumpir po dužini i začinite ga soli, paprom, crvenom paprikom i maslinovim uljem.

Lungić začinite soli i paprom te ga na naglo zarumenite na tavi sa svih strana.

Stavite lungić na veći tanjur.

Ulje od lungića stavite u protvan i dodajte krumpire. Lungić namažete senfom, zamotate ga u pancetu i pričvrstite to čačkalicama.

Tako zamotanog stavite među krumpire u protvan i pecite u zagrijanoj pećnici na 200C

Najprije pecite pokrivenog salu-folijom oko 30minuta. Nakon čega još oko 30 minuta otkrivenog bez folije. Da vam jelo bude sočnije kad otkrijte foliju zalijte krumpire sa 1 dl tople vode, povremeno podlijevajte i lungić da se panceta jako ne posuši.

KARAMELIZIRANI LUK

Za pripremu manje količine karameliziranog luka, koja će dostajati za jedan obiteljski obrok, trebat će vam 2-3 velika luka i 3 glavice ljutike, prstohvat soli, 2-3 žlice maslinovog ulja, 2 žličice smeđeg šećera, 2 žličice balzamičnog octa i po želji malo timijana. U početku treba zagrijati ulje na laganoj vatri i dodati izrezani luk i ljutiku na toplo ulje. Pustiti da se kratko pirja i potom posoliti. Luk treba pirjati polagano, stalno na najlaganijoj vatri, 20 minuta, povremeno miješajući kako se ne bi zalijepio za tavu ili izgorio. Kada luk omekša i dobije zlatnu boju, dodajte šećer i potom balzamični ocat i tako pokrenite proces karamelizacije. Pirjajte sve skupa još 10minuta, povremeno miješajući. Ako želite, pod kraj dodajte malo timijana. Na kraju smjesa treba biti ljepljiva i tamna.