sastojci:
1,5-2 kg junećeg buta
4 glavice luka
4 veće mrkve
2 korijena peršina
manji celer
150 dg špeka
2 žlice senfa
sol
papar
4 suhe šljive
3 suhe smokve
2-3 dl crnog vina
3 dl pasirane rajčice
Juneći but nasolimo, popaprimo i našpikamo sa špekom, premažemo senfom i stavimo na vruće ulje da se poprži sa svih strana kako bismo zatvorili pore. Povrće nasjeckamo i stavimo na tu masnoću da se poprži i na to vratimo meso, stavimo pasiranu rajčicu i crno vino! Pustimo kuhati 2 sata i nakon toga izvadimo komad mesa, izmiksamo povrće, narežemo meso na komadiće i vratimo opet u povrće. Dodajemo smokve, šljive i prema potrebi još pasirane rajčice, zatim malo vina i vode te ostavimo kuhati još sat vremena. Soli i papra stavimo prema želji, a uz to poslužimo njoke. Skuhamo 3-4 veća krumpira, izgnječimo ih, dodamo jedno jaje i oko 300-400 dg mekog brašna te žličicu soli! Razvaljamo i pravimo njoke koje stavljamo u kipuću vodu i nakon 5-10 minuta vadimo.