SASTOJCI:
- 5 junećih odrezaka od buta
- 3 velike mrkve
- 1 velika glavica luka
- 3-4 režnja češnjaka
- celera
- 2-3 dl vina (ili više, po ukusu)
- 2 žličice koncentrata od rajčice
- 2-3 žličice domaćeg pekmeza od šljiva ili nekoliko suhih šljiva
- 500 g malih šampinjona
Odreske popečemo na ulju dok ne poprime lijepu boju. Potom ih izvadimo na tanjur i na to ulje (po potrebi dodati još ulja) stavimo šampinjone dok ne puste sok. Izvadimo ih te na to ulje stavimo popržiti luk i češnjak. Kad luk poprimi staklastu teksturu, stavljamo korjenasto povrće te podlijemo vodom. Kad omekša, usitnimo štapnim mikserom te vratimo odreske i šampinjone. Podlijemo crnim vinom, stavimo koncentrat rajčice i pekmez te začine. Kuhamo na laganoj vatri dok junetina ne omekša. Poslužiti uz njoke.
NJOKI:
- 1 kg krumpira
- 400 g brašna
- 2 jaja
- 2 žlice maslaca ili ulja
Krumpir kuhan u slanoj vodi izgnječimo kao za pire te u njega dodamo maslac i jaja. Dodamo brašno i umijesimo tijesto. Valjamo na duge valjke i režemo na male. Malo oblikujemo po rukama i prijeđemo njokom po vilici ili po dasci za njoke.