Večera za 5

Recept za 5: Pijana kravica

ukusno glavno jelo

RTL TV
30.01.2020 10:23

SASTOJCI:

- 5 junećih odrezaka od buta

- 3 velike mrkve

- 1 velika glavica luka

- 3-4 režnja češnjaka

- celera

- 2-3 dl vina (ili više, po ukusu)

- 2 žličice koncentrata od rajčice

- 2-3 žličice domaćeg pekmeza od šljiva ili nekoliko suhih šljiva

- 500 g malih šampinjona

Odreske popečemo na ulju dok ne poprime lijepu boju. Potom ih izvadimo na tanjur i na to ulje (po potrebi dodati još ulja) stavimo šampinjone dok ne puste sok. Izvadimo ih te na to ulje stavimo popržiti luk i češnjak. Kad luk poprimi staklastu teksturu, stavljamo korjenasto povrće te podlijemo vodom. Kad omekša, usitnimo štapnim mikserom te vratimo odreske i šampinjone. Podlijemo crnim vinom, stavimo koncentrat rajčice i pekmez te začine. Kuhamo na laganoj vatri dok junetina ne omekša. Poslužiti uz njoke.

NJOKI:

- 1 kg krumpira

- 400 g brašna

- 2 jaja

- 2 žlice maslaca ili ulja

Krumpir kuhan u slanoj vodi izgnječimo kao za pire te u njega dodamo maslac i jaja. Dodamo brašno i umijesimo tijesto. Valjamo na duge valjke i režemo na male. Malo oblikujemo po rukama i prijeđemo njokom po vilici ili po dasci za njoke.