Play ponuda
Play ponuda
VEČERA ZA 5 NA SELU

Recept za 5: Pital Caru u službe

Ukusno baranjsko jelo

Image
RTL.HR/ 26.7.2019. u 8:33
Play ponuda

Sastojci:

2,5 kile mesa „zrelijeg“ pijetla
4 glavice luka
Voda
2 do 3 žlice slatke paprike
Žlica soli
Žlica vegete
Pola žlice ljute paprike
Mrkva, peršin, svježa paprika, 2-3 češnja češnjaka
Peršinov list, trganci
Trganci: 5 grabilica brašna, tri jaja, malo vode, malo soli

Priprema:

Očistimo četiri oveće glavice luka i nasjeckamo ih na što sitnije. U kotlić stavimo otprilike 2,5 kile pijetla, luk koji smo nasjeckali i zalijemo vodom. Količina vode ovisi o starosti pijetla, količini mesa i o tome koliko tijesta dodajemo u samu čorbu. Jelo pristavimo na vatru. Kada zavri dodajemo začine. Sol, vegeta te ljuta paprika se doziraju prema ukusu, ja dodajem žlicu vegete, žlicu soli i pola žlice ljute paprike, pa u zadnjih sat vremena kuhanja još „dočinim“ s onim začinom za kojeg smatram da fali. Slatka paprika isto ide odmah kad zavri. Dvije do tri pune žlice su dovoljne i ne treba kasnije dodavati više, ali ne treba ni stavljati manje jer čorba neće biti dobra ako nema puno paprike. Sada dodajemo i mrkvu i peršin. Zreliji pijetao se mora kuhati barem dva i pol sata na srednje jakoj vatri. U zadjih sat vremena kuhanja čorbu probamo te dodamo još soli ili ljute paprike ako još fali. Dodamo i svježu papriku i 2 – 3 češnja češnjaka. Iza ove „točke“ nije dobro dodavati ljutu papriku jer se neće stići ukuhati i može izazvati već poznate probavne smetnje.

Sada zamijesimo trgace. Trganci se zamijese od 5-6 grabilica brašna, tri jaja, malo vode i malo soli. Tijesto treba biti srednje tvrdo. Kada smo zadovoljni s tijestom razvaljamo ga na otprilike 5 milimetara debljine. Za moderne kuharice i kuhare to je otprilike debljina njihovog smartphone-a. Razvaljano tijesto se zatim reže na komade nešto veće od dlana.

Ti komadi se zatim istrgaju na čistu krpu ako će se naknadno ukuhavati u našega pijetla ili se mogu direktno natrgati u čorbu. Trganci se dodaju u glavno jelo zadnjih deset minuta i u njemu se skuhaju. Zajedno sa trgancima u jelo se dodaje i svežanj peršinova lista. Jelo se služi vruće i jede se odmah. Uz glavno jelo služi se baranjska autohtona sorta vina kadarka.

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
VEČERA ZA 5 NA SELU

Recept za 5: Carpaccio od kozica

Play ponuda

Više s weba