Sastojci:
- 300 g svežih jagoda (približne veličine)
- 330 g keksića
- 110 g maslaca
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g crne čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- Kalup za tart
- Šlag (rum/vanilija)
Priprema
Keksiće izblendirati, dodati istopljeni maslac i sve dobro izmiksati. Smjesu zatim prebaciti u kalup i pažljivo rasporediti po dnu. Čokoladu izlomiti na kockice. Zagrijati slatko vrhnje (ne smije provrijeti) i preliti njom čokoladu. Ostaviti da odstoji minuut, a zatim dobro izmiješati.
Izvaditi kalup iz zamrzivača i sipati ujednačenu čokoladnu masu
preko biskvita od keksa. Oprane i očišćene jagode pažljivo
gurnuti u čokoladnu masu, tako da jedna polovina voća viri iz
nje. Ostaviti poslasticu u frižideru da odstoji najmanje dva
sata.
Gotov kolač izvaditi iz kalupa i narezati. Po želji posuti
bademima, orasima ili pistaćima.