Večera za 5

Recept za 5: Slani zalogajčići

Diana je za svoje goste pripremila domaće nareske, domaći sir i ispekla ukusne pogačice.

RTL.hr
11.03.2020 14:07

sastojci:

500 g svježeg punomasnog sira

300 ml kiselog vrhnja

500 g domaćih kobasica

250 g domaće pancete

2 žlice suhog vlasca

2 žlice mljevene slatke paprike

2 žlice suhog češnjaka u granuloma

500 g mekog brašna

250 ml mlake vode

1 žlica soli

žličice sode bikarbone

Sodu bikarbonu rastopiti u malo hladne vode i dodati brašno koje ste posolili. Uz postupno dodavanje mlake vode zamijesiti glatko i čvrsto tijesto. Pokriti tijesto krpom i ostaviti 15-ak minuta da odmori. Zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva. Dobro nauljiti posudu u kojoj će se pogača peći, zatim razvući tijesto na veličinu posude. Prije pečenja izbodite vilicom tijesto kako bi se bolje peklo. Peći dok ne dobije zlatnu koricu.

Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, malo je po površini premazati hladnom vodom te je umotati u vlažnu krpu da malo otpusti. Pogača se lomi, ne reže se nožem, a poslužuje topla jer je tada najbolja. Poslužiti je uz svježi sir i vrhnje, špek, kobasice, luk i ostale domaće proizvode.