sastojci:
500 g svježeg punomasnog sira
300 ml kiselog vrhnja
500 g domaćih kobasica
250 g domaće pancete
2 žlice suhog vlasca
2 žlice mljevene slatke paprike
2 žlice suhog češnjaka u granuloma
500 g mekog brašna
250 ml mlake vode
1 žlica soli
žličice sode bikarbone
Sodu bikarbonu rastopiti u malo hladne vode i dodati brašno koje ste posolili. Uz postupno dodavanje mlake vode zamijesiti glatko i čvrsto tijesto. Pokriti tijesto krpom i ostaviti 15-ak minuta da odmori. Zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva. Dobro nauljiti posudu u kojoj će se pogača peći, zatim razvući tijesto na veličinu posude. Prije pečenja izbodite vilicom tijesto kako bi se bolje peklo. Peći dok ne dobije zlatnu koricu.
Gotovu pogaču izvaditi iz pleha, malo je po površini premazati hladnom vodom te je umotati u vlažnu krpu da malo otpusti. Pogača se lomi, ne reže se nožem, a poslužuje topla jer je tada najbolja. Poslužiti je uz svježi sir i vrhnje, špek, kobasice, luk i ostale domaće proizvode.