SASTOJCI
Za sirup:
- 8 -10 krušaka
- 1 limun sok i korica
- 3 dl bijelog vina
- 150 gšećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlicica cimeta
- Klinčić
Za umak:
- 1/2 l mlijeka
- 120 gšećera
- 1 vanilin šećer
- 3 žumanjca
- Pola žlice gustina
Kruške oguliti pažljivo da im ostane peteljka i nakapati limunovim sokom.
U usku visoku posudu staviti kuhati vodu i vino te ostale sastojke. Kada zavri, staviti kruške. Kuhati 5-10 minuta ili dok kruške ne omekšaju, ali ne previše. Poslužiti sumakom kojiste napravili tako što ste malo mlijeka, žumanca, šećer i vanilin šećer pomiješali sgustinom i zakuhali u preostalom kipućem mlijeku. Umak je potrebno ohladiti miješajući. Po želji dodati liker, bademe, marcipan i sl.