Večera za 5

Recept za 5: Slavonski geometrijski oblici

Kiflice i domaći naresci

RTL.hr
12.07.2019 10:50

Kiflice

- 600g glatkog brašna

- 1 vrećica praška za pecivo

- 1 žličica soli

- 100ml ulja

- 1 čašica (180-200g) kiselog vrhnja

- 200 ml mlijeka

- 1 kvasac (suhi ili mokri)

- 1 žlica šećera

Priprema:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, vrhnje te ulje u jednu posudu. Posebno ulijte mlijeko u jedan lončić te ga zagrijte na laganoj vatri. Zatim rastrgajte kvasac u to mlijeko zajedno sa 1 žlicom šećera i ostavite još malo na laganoj vatri, ali ne smije prokuhati.

Otopljeni kvasac u mlijekupomiješajte sostatkom smjese i zamiješajte u glatko tijesto. Podijelite tijesto na 2 djela i razvaljajte na pola cm debljine. Narežite na troktiće i oblikujte u kiflice.

Pećnicu zagrijte prije toga na 180 stupnjeva. Kiflice slažite u namašćen lim i ostavite ih u kuhinji na toplome nekih 10-ak minuta. Premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom, kimom ili makom. Kiflice pecite u pećnici nekih 15 do 20 minuta.

Dodaci (naresci, umaci, salata)

Kulen, slanina, čvarci, sir, turšija, kiseli krastavci, svježi sir s vrhnjem i paprikom crvenom, ajvar...