Kiflice
- 600g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 100ml ulja
- 1 čašica (180-200g) kiselog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 1 kvasac (suhi ili mokri)
- 1 žlica šećera
Priprema:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, vrhnje te ulje u jednu posudu. Posebno ulijte mlijeko u jedan lončić te ga zagrijte na laganoj vatri. Zatim rastrgajte kvasac u to mlijeko zajedno sa 1 žlicom šećera i ostavite još malo na laganoj vatri, ali ne smije prokuhati.
Otopljeni kvasac u mlijekupomiješajte sostatkom smjese i zamiješajte u glatko tijesto. Podijelite tijesto na 2 djela i razvaljajte na pola cm debljine. Narežite na troktiće i oblikujte u kiflice.
Pećnicu zagrijte prije toga na 180 stupnjeva. Kiflice slažite u namašćen lim i ostavite ih u kuhinji na toplome nekih 10-ak minuta. Premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom, kimom ili makom. Kiflice pecite u pećnici nekih 15 do 20 minuta.
Dodaci (naresci, umaci, salata)
Kulen, slanina, čvarci, sir, turšija, kiseli krastavci, svježi sir s vrhnjem i paprikom crvenom, ajvar...