Večera za 5

Recept za 5: Smeđe meso

Juneći biftek u umaku

RTL.hr
05.06.2019 08:25

- 1,5 - 2 kg junećeg bifteka

- Svinjska mast

- 2 glavice crvenog luka

- korjenasto povrće ( mrkva, peršinceler list i korijen)

- 1 svježa paprika

- 1 svježa rajčica

- 2 češnja češnjaka

- Začini (vegeta,sol,papar)

- lovorov list,senf)

- 1 kiselo vrhnje 12%mm

- 2 dl bijelog vina

POSTUPAK:

Mesne odreske natući batom, posoliti, popapriti i nauljiti te ostaviti preko noći u ulju kako bi bili mekaniji.

Prije prženja svaki odrezak s jedne strane uvaljati u oštro brašno te prvo s te strane pa s druge zapržiti na ulju. Nakon toga ostaviti na toplom, a na istu masnoću popržiti oba luka te dodati nasjeckano povrće i kratko popirjati. Zaliti bijelim vinom i pirjati dok tekućina ne ispari. Staviti prepržene šnicle, podliti vodom, začiniti i na laganoj vatri kuhati dok meso ne omekša. Po potrebi podlijevati vodom.

Kada je meso kuhano izvaditi ga na toplo, a povrće u kojem se kuhalo staviti u blender, dodati 2 žlice oštrog brašna, senf i kiselo vrhnje te sve zajedno izmiksati.

Vratiti u posudu u kojoj se kuhalo i po potrebi dodati začina jošu umak. Nakon toga vratiti meso sve zajedno još3 minute, neka prokipi i zatim poslužiti uz prilog.

PRILOG:NJOKE OD KRUHA

- 1 kg starijeg kruha

- 1 jaje

- 2 dl mlijeka

- 2 šnite pancete

- 1/2 glavice crvenog luka

- Sjeckani peršin

- Vegeta, sol, papar

PRIPREMA:

Kruh nasjeckati na kockice i po želji prepržiti. Zaliti toplim mlijekom i pustiti da omekša. Dodati sitno nasjeckane ostale sastojke, povezati jajetom i popotrebi dodati malo krušnih mrvica kako bi smjesa bila kompaktnija.Ostaviti u frižideru najmanje pola sata prije kuhanja. Zavrijeti vodu, posoliti po želji, dodati komadićsuhog špeka zbog mirisa i u uzavrelo stavljati kuglice ili njoke po želji. Kada izađu na površinu kuhane su.

PRILOG: LAGANO PIKANTNO POVRĆE

- Nekoliko cvjetova karfiola

- Manja glavica brokule

- Nekoliko manjih mrkvica

- Po želji grašak, mahune..

- 2 - 3 manja krumpira rezanana veće kocke

- Maslinovo ulje

- Aceto balsamico

- Pikantni začin za povrće

- Ribani sir parmezan

PRIPREMA:

Povrće skuhati u slanoj vodi prema redoslijedu tvrdoće, ali da se ne raskuha.

Pripremiti preljev od ulja balsamica i začina tepreliti preko ocijeđenog povrća te lagano protresti. Poslužiti toplo.