- 1,5 - 2 kg junećeg bifteka
- Svinjska mast
- 2 glavice crvenog luka
- korjenasto povrće ( mrkva, peršinceler list i korijen)
- 1 svježa paprika
- 1 svježa rajčica
- 2 češnja češnjaka
- Začini (vegeta,sol,papar)
- lovorov list,senf)
- 1 kiselo vrhnje 12%mm
- 2 dl bijelog vina
POSTUPAK:
Mesne odreske natući batom, posoliti, popapriti i nauljiti te ostaviti preko noći u ulju kako bi bili mekaniji.
Prije prženja svaki odrezak s jedne strane uvaljati u oštro brašno te prvo s te strane pa s druge zapržiti na ulju. Nakon toga ostaviti na toplom, a na istu masnoću popržiti oba luka te dodati nasjeckano povrće i kratko popirjati. Zaliti bijelim vinom i pirjati dok tekućina ne ispari. Staviti prepržene šnicle, podliti vodom, začiniti i na laganoj vatri kuhati dok meso ne omekša. Po potrebi podlijevati vodom.
Kada je meso kuhano izvaditi ga na toplo, a povrće u kojem se kuhalo staviti u blender, dodati 2 žlice oštrog brašna, senf i kiselo vrhnje te sve zajedno izmiksati.
Vratiti u posudu u kojoj se kuhalo i po potrebi dodati začina jošu umak. Nakon toga vratiti meso sve zajedno još3 minute, neka prokipi i zatim poslužiti uz prilog.
PRILOG:NJOKE OD KRUHA
- 1 kg starijeg kruha
- 1 jaje
- 2 dl mlijeka
- 2 šnite pancete
- 1/2 glavice crvenog luka
- Sjeckani peršin
- Vegeta, sol, papar
PRIPREMA:
Kruh nasjeckati na kockice i po želji prepržiti. Zaliti toplim mlijekom i pustiti da omekša. Dodati sitno nasjeckane ostale sastojke, povezati jajetom i popotrebi dodati malo krušnih mrvica kako bi smjesa bila kompaktnija.Ostaviti u frižideru najmanje pola sata prije kuhanja. Zavrijeti vodu, posoliti po želji, dodati komadićsuhog špeka zbog mirisa i u uzavrelo stavljati kuglice ili njoke po želji. Kada izađu na površinu kuhane su.
PRILOG: LAGANO PIKANTNO POVRĆE
- Nekoliko cvjetova karfiola
- Manja glavica brokule
- Nekoliko manjih mrkvica
- Po želji grašak, mahune..
- 2 - 3 manja krumpira rezanana veće kocke
- Maslinovo ulje
- Aceto balsamico
- Pikantni začin za povrće
- Ribani sir parmezan
PRIPREMA:
Povrće skuhati u slanoj vodi prema redoslijedu tvrdoće, ali da se ne raskuha.
Pripremiti preljev od ulja balsamica i začina tepreliti preko ocijeđenog povrća te lagano protresti. Poslužiti toplo.