Večera za 5

Recept za 5: Tajna labirinta

Ukusno glavno jelo

RTL.hr
13.07.2019 08:25

Priprema mesa

- 4 kg teleće plećke

- 1 prstohvat mješavine dalmatinskog začina

- 1 jušna žlica soli

- 1 jušna žlica vegete

Njoki

- 2,5kg krumpira

- 1 žlica soli

- 200g brašna

- 2 jaja

- 1 žličica soli ili po ukusu

Umak za njoke i pečenje

- 0,5 vrhnja za kuhanje

- 1 žlica brašna

Priprema pečenja

Meso očistiti od kosti i napraviti kao veliku šniclu ono što je predebelo malo poravnati sa batom za lupanje mesa,posipati sa začinima,soli i vegetom,urolati i sa špagom za meso povezati da meso ostane prilikom pečenja urolano i da se ne raspadne,staviti u vrećicu za pečenje i peći prvo na temperaturi od 180C nekih 45 min.Kada je meso počelo poprimati boju povećamo temp. na 200C dok ne bude gotovoda poprimi lijepu smećkastu boju.ponekad na mjestima bude prilikom rolanja malo deblje pa prilagoditi vrijeme pečenja tome,ali opet voditi računa da se ne presuši iako je u vrećici,meso ne okretati niti bosti.

Priprema njoka

Krumpir oprati i oguliti,staviti kuhati,dodati 1 žlicu soli i skuhati ga,kada se skuha ocijediti preostalu vodu i izmiksati ga da dobijemo jednoličnu masu,nakon toga dobro ohladiti krumpir i u ohlađeno dodati jaja,brašno i žličicu soli.Njoke skuhati u kipućoj vodi.

Iz vrećice u kojoj smo pekli meso pažljivo u jednu šerpu isipati sok od pečenja,prethodno pomiješati vrhnje za kuhanje sa brašnom i sve skupa ukuhati u sok od pečenja,ukoliko treba dodat malo vode ili posoliti to provjeriti i dodati.Umak mora biti fin kremast da se može preliti preko njoka i mesa,ukrasiti po želji.