Priprema mesa
- 4 kg teleće plećke
- 1 prstohvat mješavine dalmatinskog začina
- 1 jušna žlica soli
- 1 jušna žlica vegete
Njoki
- 2,5kg krumpira
- 1 žlica soli
- 200g brašna
- 2 jaja
- 1 žličica soli ili po ukusu
Umak za njoke i pečenje
- 0,5 vrhnja za kuhanje
- 1 žlica brašna
Priprema pečenja
Meso očistiti od kosti i napraviti kao veliku šniclu ono što je predebelo malo poravnati sa batom za lupanje mesa,posipati sa začinima,soli i vegetom,urolati i sa špagom za meso povezati da meso ostane prilikom pečenja urolano i da se ne raspadne,staviti u vrećicu za pečenje i peći prvo na temperaturi od 180°C nekih 45 min.Kada je meso počelo poprimati boju povećamo temp. na 200°C dok ne bude gotovoda poprimi lijepu smećkastu boju.ponekad na mjestima bude prilikom rolanja malo deblje pa prilagoditi vrijeme pečenja tome,ali opet voditi računa da se ne presuši iako je u vrećici,meso ne okretati niti bosti.
Priprema njoka
Krumpir oprati i oguliti,staviti kuhati,dodati 1 žlicu soli i skuhati ga,kada se skuha ocijediti preostalu vodu i izmiksati ga da dobijemo jednoličnu masu,nakon toga dobro ohladiti krumpir i u ohlađeno dodati jaja,brašno i žličicu soli.Njoke skuhati u kipućoj vodi.
Iz vrećice u kojoj smo pekli meso pažljivo u jednu šerpu isipati sok od pečenja,prethodno pomiješati vrhnje za kuhanje sa brašnom i sve skupa ukuhati u sok od pečenja,ukoliko treba dodat malo vode ili posoliti to provjeriti i dodati.Umak mora biti fin kremast da se može preliti preko njoka i mesa,ukrasiti po želji.