Večera za 5

Recept za 5: Zagorka u crvenoj haljinici

Ukusno predjelo

RTL.hr
05.07.2019 08:00

Sastojci:

- crvena paprika

- 100 g svježeg posnog sira

- 100 g sira ricotte

- 1 češanj cesnjaka

- 1 svežnjić bosiljka

- 1 svežnjić peršinovog lišća

- 1 svežnjić vlasca

- 1-2 grančice svježeg ili 1 žličica sušenog mažurana

- 1 žličica sušenog ili 2 grančice svježeg origana

- 1 žličica limunovog soka

- sol i svježe mljeveni papar

- po želji 1 žlica kiselog vrhnja

Priprema:

Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Operite svježe začinsko bilje, otkinite ga od grančice i nasjeckajte. Obje vrste sira i češnjak stavite u višu posudu te malo izmiksajte mikserom ili još bolje u multipraktiku ili sa štapnim mikserom.Dodajte limunov sok, sol, papar i opet malo miksajte. Ako mislite da je pregusto za vaš ukus možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Na kraju dodajte začinsko bilje i izmiješajte ručno.Dobiveni namaz stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sat vremena u hladnjaku da se razvije okus začinskog bilja.

Crvene paprike prepoloviti na pola, očistititi i puniti ih rashlađenim namazom. Ukrasiti vlascem ili bosiljkom.
Poslužite kao hladni aperitiv, uz sirovo povrće ili uz slane krekere, prepečenac i slično.

Sastojci za klipiće sčvarcima:

- 1 kg bijelog brašna

- 1 svježi kvasac

- 300 ml mlijeka

- 2 žlicice soli

- 300 ml tople vode

- 1 žličica šećera

- 300 gčvaraka

- 250 g svježeg sira

- 250 gsvinjske masti ili putra

- 2 žumanca

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte kvasac, 10 ml mlijeka, žličicu brašna, žličicu šećera i pustite da se diže. Pomiješajte mlijeko i vodu, brašno, ostalu sol, kvasac i umijesite glatko tijesto.

Tijesto podijelite na dva dijela: prvi diorazvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Na tijesto naribajte polovinu masti ili putra (najbolje je da prije korištenja mast ili puter kratko stavite u zamrzivaž) po cijeloj površini tijesta. Zarolajte tijesto. Izrežite na četiri komada i stavite u tanjur. Ponovite postupak sdrugim dijelom tijesta. Ostavite u hladnjaku jedan sat.

Za to vrijeme sameljite čvarke i pomiješajte ih sa svježim sirom.Zagrijete pećnicu na maksimalnu temperaturu.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte jedan po jedan dio tijesta na debljinu od pola centimetra u obliku kruga. Izrezite ih naosmine (kao pizzu).Na svaki izrezani dio stavite jednu žličicu smjese čvaraka i sira. Zarolajte u kiflicu i slažite na papir za pecenje. Dobit ćete 64 kiflice.

Premažite žumanjkom. Stavite u vrelu pećnicu na 10 do 14 minuta. Izvadite iz pećnice i pokrijte vlažnom krpom.