Sastojci:
- crvena paprika
- 100 g svježeg posnog sira
- 100 g sira ricotte
- 1 češanj cesnjaka
- 1 svežnjić bosiljka
- 1 svežnjić peršinovog lišća
- 1 svežnjić vlasca
- 1-2 grančice svježeg ili 1 žličica sušenog mažurana
- 1 žličica sušenog ili 2 grančice svježeg origana
- 1 žličica limunovog soka
- sol i svježe mljeveni papar
- po želji 1 žlica kiselog vrhnja
Priprema:
Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Operite svježe začinsko bilje, otkinite ga od grančice i nasjeckajte. Obje vrste sira i češnjak stavite u višu posudu te malo izmiksajte mikserom ili još bolje u multipraktiku ili sa štapnim mikserom. Dodajte limunov sok, sol, papar i opet malo miksajte. Ako mislite da je pregusto za vaš ukus možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Na kraju dodajte začinsko bilje i izmiješajte ručno. Dobiveni namaz stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sat vremena u hladnjaku da se razvije okus začinskog bilja.
Crvene paprike prepoloviti na pola, očistititi i puniti ih
rashlađenim namazom. Ukrasiti vlascem ili bosiljkom.
Poslužite kao hladni aperitiv, uz sirovo povrće ili uz slane
krekere, prepečenac i slično.
Sastojci za klipiće s čvarcima:
- 1 kg bijelog brašna
- 1 svježi kvasac
- 300 ml mlijeka
- 2 žlicice soli
- 300 ml tople vode
- 1 žličica šećera
- 300 g čvaraka
- 250 g svježeg sira
- 250 g svinjske masti ili putra
- 2 žumanca
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte kvasac, 10 ml mlijeka, žličicu brašna, žličicu šećera i pustite da se diže. Pomiješajte mlijeko i vodu, brašno, ostalu sol, kvasac i umijesite glatko tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela: prvi dio razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Na tijesto naribajte polovinu masti ili putra (najbolje je da prije korištenja mast ili puter kratko stavite u zamrzivaž) po cijeloj površini tijesta. Zarolajte tijesto. Izrežite na četiri komada i stavite u tanjur. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ostavite u hladnjaku jedan sat.
Za to vrijeme sameljite čvarke i pomiješajte ih sa svježim sirom. Zagrijete pećnicu na maksimalnu temperaturu.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte jedan po jedan dio tijesta na debljinu od pola centimetra u obliku kruga. Izrezite ih na osmine (kao pizzu). Na svaki izrezani dio stavite jednu žličicu smjese čvaraka i sira. Zarolajte u kiflicu i slažite na papir za pecenje. Dobit ćete 64 kiflice.
Premažite žumanjkom. Stavite u vrelu pećnicu na 10 do 14 minuta. Izvadite iz pećnice i pokrijte vlažnom krpom.