Play ponuda
Play ponuda
Večera za 5 na selu

Recept za 5: Zagorka u crvenoj haljinici

Ukusno predjelo

Image
RTL.HR/ 5.7.2019. u 8:00
Play ponuda

Sastojci:

  • crvena paprika
  • 100 g svježeg posnog sira
  • 100 g sira ricotte
  • 1 češanj cesnjaka
  • 1 svežnjić bosiljka
  • 1 svežnjić peršinovog lišća
  • 1 svežnjić vlasca
  • 1-2 grančice svježeg ili 1 žličica sušenog mažurana
  • 1 žličica sušenog ili 2 grančice svježeg origana
  • 1 žličica limunovog soka
  • sol i svježe mljeveni papar
  • po želji 1 žlica kiselog vrhnja

Priprema:

Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte. Operite svježe začinsko bilje, otkinite ga od grančice i nasjeckajte. Obje vrste sira i češnjak stavite u višu posudu te malo izmiksajte mikserom ili još bolje u multipraktiku ili sa štapnim mikserom. Dodajte limunov sok, sol, papar i opet malo miksajte. Ako mislite da je pregusto za vaš ukus možete dodati i žlicu kiselog vrhnja. Na kraju dodajte začinsko bilje i izmiješajte ručno. Dobiveni namaz stavite u posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sat vremena u hladnjaku da se razvije okus začinskog bilja.  

Crvene paprike prepoloviti na pola, očistititi  i puniti ih rashlađenim namazom. Ukrasiti vlascem ili bosiljkom.
Poslužite kao hladni aperitiv, uz sirovo povrće ili uz slane krekere, prepečenac i slično.

Sastojci za klipiće s čvarcima:

  • 1 kg bijelog brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žlicice soli
  • 300 ml tople vode
  • 1 žličica šećera
  • 300 g čvaraka
  • 250 g svježeg sira
  • 250 g svinjske masti ili putra
  • 2 žumanca

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte kvasac, 10 ml mlijeka, žličicu brašna, žličicu šećera i pustite da se diže. Pomiješajte mlijeko i vodu, brašno, ostalu sol, kvasac i umijesite glatko tijesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Tijesto podijelite na dva dijela: prvi dio razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Na tijesto naribajte polovinu masti ili putra (najbolje je da prije korištenja mast ili puter kratko stavite u zamrzivaž) po cijeloj površini tijesta. Zarolajte tijesto. Izrežite na četiri komada i stavite u tanjur. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta. Ostavite u hladnjaku jedan sat.

Za to vrijeme sameljite čvarke i pomiješajte ih sa svježim sirom. Zagrijete pećnicu na maksimalnu temperaturu. 

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte jedan po jedan dio tijesta na debljinu od pola centimetra u obliku kruga. Izrezite ih na osmine (kao pizzu). Na svaki izrezani dio stavite jednu žličicu smjese čvaraka i sira. Zarolajte u kiflicu i slažite na papir za pecenje. Dobit ćete 64 kiflice.

Premažite žumanjkom. Stavite u vrelu pećnicu na 10 do 14 minuta. Izvadite iz pećnice i pokrijte vlažnom krpom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
'DVOLIČNI SU'

Meri i Davor za RTL.hr o polufinalistima: 'Neki nisu zaslužili doći ni do pola showa, kamoli do finala'

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image

Recept za 5: Lukin jastog

Play ponuda

Više s weba