Večera za 5

Recept za 5: Zgrabi peteha

Elisabettino glavno jelo - domaći pljukanci s umakom od pijetla.

RTL TV
21.02.2020 22:00

Sastojci za gulaš (šugo):

domaći pijetao (peteh)

4 velika luka

2 mrkve

malo celera

povrtna juha

koncentrirana rajčica

lovorov list

ružmarin

sol

papar

vino

malo maslinova ulja

Priprema:

Luk i korjenasto povrće dinstati na ulju, dodati peteha. Ostaviti da se sve zajedno dinsta. Dodati vodu, vino i začine. Ostaviti na vatri dok pijetao ne omekša.

Sastojci za pljukance:

1 kg brašna

voda

sol

malo maslinova ulja

Priprema:

Mijesiti tijesto gnječeći zapešćem ruke dok ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu. Po potrebi dodati još mrvicu brašna. Tijesto treba biti tvrdo inače će se raspasti tijekom kuhanja.

Tijesto pokriti i pustiti da miruje 15-ak minuta i zatim podijeliti na četiri dijela. Svaki rukama uvaljati u dugi, prst debeli valjak, na suhoj podlozi.
Svaki komadić tijesta prstima valjati gore-dolje po podlozi, a onda valjajući raširiti prste i 2-3 puta valjati krajeve. Tijesto koje ste izvaljali u sredini je deblje, a prema krajevima se sužava. Kuhati u slanoj kipućoj vodi 15-ak minuta.