Sastojci za gulaš (šugo):
domaći pijetao (peteh)
4 velika luka
2 mrkve
malo celera
povrtna juha
koncentrirana rajčica
lovorov list
ružmarin
sol
papar
vino
malo maslinova ulja
Priprema:
Luk i korjenasto povrće dinstati na ulju, dodati peteha. Ostaviti da se sve zajedno dinsta. Dodati vodu, vino i začine. Ostaviti na vatri dok pijetao ne omekša.
Sastojci za pljukance:
1 kg brašna
voda
sol
malo maslinova ulja
Priprema:
Mijesiti tijesto gnječeći zapešćem ruke dok ne postane glatko i ne lijepi se za podlogu. Po potrebi dodati još mrvicu brašna. Tijesto treba biti tvrdo inače će se raspasti tijekom kuhanja.
Tijesto pokriti i pustiti da miruje 15-ak minuta i zatim podijeliti na četiri dijela. Svaki rukama uvaljati u dugi, prst debeli valjak, na suhoj podlozi.
Svaki komadić tijesta prstima valjati gore-dolje po podlozi, a onda valjajući raširiti prste i 2-3 puta valjati krajeve. Tijesto koje ste izvaljali u sredini je deblje, a prema krajevima se sužava. Kuhati u slanoj kipućoj vodi 15-ak minuta.