Recept za domaći kruh:
sastojci za 10 osoba:
1 kvasac
2 kg brašna
1 žlica šećera
2 žlice soli
1 dl maslinova ulja
voda - prema potrebi
Priprema:
Kvasac otopiti u malo vode, dodati 1 žlicu šećera i 2-3 žlice brašna, izmiješati i ostaviti na toplom mjestu da se digne. U drugoj posudi dobro pomiješajte 2 kg brašna s vodom, soli i maslinovim uljem. Dodati kvasac i umijesiti glatko tijesto te ostaviti da se diže sat vremena na toplome mjestu. Kad se tijesto digne, premijesiti ga i ostaviti još 20-ak minuta.
Na ognjištu naložiti vatru, malo šire. Kad se napravi žar, pomaknuti je sa strane, očistiti metlicom ognjište, složiti listove raštike i na njih staviti tijesto. Poklopiti saćem, posuti pepelom rubove saća te po vrhu također posuti prvo pepelom a onda žeravicom.
Peći 50 minuta, ovisi koliko je jaka žar.