Večera za 5

Recept za 5: Šareni tanjur

Domaćica Vlatka iznijela je predjelo, objašnjavajući kako se oslanjala na tradiciju s glavnim sastojkom tog kraja - bučinim uljem.

RTL.hr
03.03.2020 11:03

sastojci:

0,5 kg svježeg kravljeg sira

300 ml kiselog vrhnja

češnjak

bučino ulje

bučine koštice

mladi luk

jaja

bučino brašno

kukuruzno brašno

kvasac

sol, papar, šećer

domaća kuhana šunka

kvasac

priprema: namaz od sira

Promiješamo sir, vrhnje i malo soli, zatim podijelimo dobivenu smjesu na dva djela. U prvi stavimo češnjak, bučino ulje, bučine koštice, promiješamo i prvi je namaz gotov, a u drugi dio nasjeckamo mladi luk i promiješamo.

priprema: punjena jaja

Skuhamo jaja, ogulimo i prerežemo na pola, izvadimo žumanjak i u njega umiješamo malo sira, papra i soli, stavimo u vrećicu za dekoriranje i napunimo bjelanjke.

priprema: kruh

Zagrijati pola litre vode, ne smije prokuhati. U posudu za miješanje prebaciti kukuruzno brašno i bučine koštice te sve zaliti zagrijanom vodom. Otopiti kvasac s malo šećera i pustiti 10-15 min. U rashlađeno kukuruzno brašno dodati dignuti kvasac, bučino brašno, varaždinsko bučino ulje, sol. Kalup za pečenje kruha premazati uljem. Prebaciti tijesto u kalup za kruh te ga poravnati mokrom žlicom, prekriti čistom krpom i ostaviti 20-ak minuta da se tijesto digne. Kruh se peče u zagrijanoj pećnici na 40 minuta.