Večera za 5

Recepti Natalije iz 'Večere za 5 na selu': Isprobajte puding od chia sjemenki i terinu od puretine

Domaćica Natalija pripremala je zdravu i ukusnu večeru.

RTL.hr
05.05.2021 12:14

PREDJELO: LOSOS U KRUSTI OD PISTACIJE

Večera za 5 na selu Natalija Lisičak

- 600 g lososa

- 200 g pistacija

- sol

- papar

- čili

- maslinovo ulje

- limeta

- češnjak

- ružmarin

Filete lososa začiniti sa solju, čilijem i limetom, staviti na vruće ulje i kratko zapeći s jedne i druge strane, da dobije koricu. U posebnu posudu staviti maslinovo ulje, zgnječeni režanj češnjaka i malo ružmarina, prekriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na 5 do 10 min. Kad je gotovo, uvaljati u usitnjene pistacije.


CHATTNEY UMAK

- 1 glavica luka

- 1 režanj češnjaka

- 1 crvena paprika

- 15 g otkoštenih maslina

- par kapara

- 0,5 dl maslinova ulja

Na sitno nasjeckati luk, češnjak, crvenu paprika i masline. Staviti prvo luk na zagrijano maslinovo ulje, a onda sve ostale sastojke, na kraju dodati masline i kapare, posoliti i popapriti, dodati malo vode i izblendati.


SPIRALA OD CRNILA SIPE

- 1 žlica crnila od sipe

- 1 jaje

- prstohvat soli

- 100 g pirova brašna

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, razvaljati, izrezati rezance koje potom namatamo na aluminijski tuljac i kratko zapečemo u pećnici na 180 stupnjeva (5 do 10 minuta). Mladu mrkvicu kratko prokuhamo u slanoj vodi i složimo unutar spirale.


GLAVNO JELO: TERINA OD PURETINE

Večera za 5 na selu Natalija Lisičak

- 1100 g purećeg filea

- 15 g sušenog peršina

- 1 jaje

- glavice luka

- sol, papar

- 2 žlice kiselog vrhnja

- pršut

- malo krušnih mrvica

Dio puretine izrezati na trakice i začiniti sa soli i paprom. Drugi dio samljeti, začiniti solju i paprom, dodati krušne mrvice, malo vrhnja i jaje. Na dno kalupa staviti pršut pa polovicu smjese pa trakice puretine uvaljane u peršin pa opet smjesu, zamotati pršutom te zamotati aluminijskom folijom i staviti peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Pečeno rezati na kriške.


PRILOZI


BATAT

Skuhati batat u kori, narezati ga kuhanog na ploške te malo prepeći na maslacu.


KUS KUS

Prodinstati malo sitno sjeckanog luka na to staviti kus kus, podliti temeljcem (povrtna kocka razmućena u vodi) i ostaviti da nabubri.


LUČICE U VINU

U lonac staviti crno vino, malo vode, sol, lovorov list i kuhati sitniji luk dok ne omekša.


UMAK OD GLJIVA

Na maslinovu ulju popržiti luk, dodati gljive, pri kraju jedan režanj češnjaka, posoliti, popapriti, dodati malo brašna i zaliti temeljcem da se stvori umak.


DESERT: ČOKO PARFE OD AVOKADA

Večera za 5 na selu Natalija Lisičak

- 1 avokado

- 2,9 dl bademova mlijeka

- 0,6 dl vrhnja za šlag

- 3 žumanjka

- 65 g šećera (eritryl)

- 2 žlice kaka

- 10 g želatine

- 1,3 dl tučenog vrhnja za šlag

Zakuhati mlijeko s vrhnjem za šlag, pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom pa spojiti s mlijekom da zavrije i ostaviti malo na vatri. Dodati zblendani avokado i natopljenu želatinu. U ohlađenu kremu dodati 1,3 dl istučenog vrhnja za šlag. Stavljati u kalupe i potom u zamrzivač dok se ne smrzne.


PUDING OD CHIA SJEMENKI

- 100 g chia sjemenki

- 200 ml bademova mlijeka

- 1 žlica meda

- 1 dl vrhnja za šlag

Chia sjemenke ostaviti u bademovu mlijeku da nabubre, dodati med i vrhnje za šlag, povezati i stavljati u kalupe i ostaviti u zamrzivaču da se stisne.

Umak od šumskog voća: zagrijati smrznuto šumsko voće uz dodatak dvije žlice šećera.