PREDJELO: LOSOS U KRUSTI OD PISTACIJE
- 600 g lososa
- 200 g pistacija
- sol
- papar
- čili
- maslinovo ulje
- limeta
- češnjak
- ružmarin
Filete lososa začiniti sa solju, čilijem i limetom, staviti na vruće ulje i kratko zapeći s jedne i druge strane, da dobije koricu. U posebnu posudu staviti maslinovo ulje, zgnječeni režanj češnjaka i malo ružmarina, prekriti aluminijskom folijom i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na 5 do 10 min. Kad je gotovo, uvaljati u usitnjene pistacije.
CHATTNEY UMAK
- 1 glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 crvena paprika
- 15 g otkoštenih maslina
- par kapara
- 0,5 dl maslinova ulja
Na sitno nasjeckati luk, češnjak, crvenu paprika i masline. Staviti prvo luk na zagrijano maslinovo ulje, a onda sve ostale sastojke, na kraju dodati masline i kapare, posoliti i popapriti, dodati malo vode i izblendati.
SPIRALA OD CRNILA SIPE
- 1 žlica crnila od sipe
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 100 g pirova brašna
Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, razvaljati, izrezati rezance koje potom namatamo na aluminijski tuljac i kratko zapečemo u pećnici na 180 stupnjeva (5 do 10 minuta). Mladu mrkvicu kratko prokuhamo u slanoj vodi i složimo unutar spirale.
GLAVNO JELO: TERINA OD PURETINE
- 1100 g purećeg filea
- 15 g sušenog peršina
- 1 jaje
- glavice luka
- sol, papar
- 2 žlice kiselog vrhnja
- pršut
- malo krušnih mrvica
Dio puretine izrezati na trakice i začiniti sa soli i paprom. Drugi dio samljeti, začiniti solju i paprom, dodati krušne mrvice, malo vrhnja i jaje. Na dno kalupa staviti pršut pa polovicu smjese pa trakice puretine uvaljane u peršin pa opet smjesu, zamotati pršutom te zamotati aluminijskom folijom i staviti peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Pečeno rezati na kriške.
PRILOZI
BATAT
Skuhati batat u kori, narezati ga kuhanog na ploške te malo prepeći na maslacu.
KUS KUS
Prodinstati malo sitno sjeckanog luka na to staviti kus kus, podliti temeljcem (povrtna kocka razmućena u vodi) i ostaviti da nabubri.
LUČICE U VINU
U lonac staviti crno vino, malo vode, sol, lovorov list i kuhati sitniji luk dok ne omekša.
UMAK OD GLJIVA
Na maslinovu ulju popržiti luk, dodati gljive, pri kraju jedan režanj češnjaka, posoliti, popapriti, dodati malo brašna i zaliti temeljcem da se stvori umak.
DESERT: ČOKO PARFE OD AVOKADA
- 1 avokado
- 2,9 dl bademova mlijeka
- 0,6 dl vrhnja za šlag
- 3 žumanjka
- 65 g šećera (eritryl)
- 2 žlice kaka
- 10 g želatine
- 1,3 dl tučenog vrhnja za šlag
Zakuhati mlijeko s vrhnjem za šlag, pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom pa spojiti s mlijekom da zavrije i ostaviti malo na vatri. Dodati zblendani avokado i natopljenu želatinu. U ohlađenu kremu dodati 1,3 dl istučenog vrhnja za šlag. Stavljati u kalupe i potom u zamrzivač dok se ne smrzne.
PUDING OD CHIA SJEMENKI
- 100 g chia sjemenki
- 200 ml bademova mlijeka
- 1 žlica meda
- 1 dl vrhnja za šlag
Chia sjemenke ostaviti u bademovu mlijeku da nabubre, dodati med i vrhnje za šlag, povezati i stavljati u kalupe i ostaviti u zamrzivaču da se stisne.
Umak od šumskog voća: zagrijati smrznuto šumsko voće uz dodatak dvije žlice šećera.