DESERT: Tatina torta – Torta od pistacija i jagode
Sastojci:
300 g petit keksa
500 g jagoda
1 šalica očišćenih pistacija
4 žlice šećera
Malo limunovog soka
4 žlice gustina
2 žlice mlijeka
160 g maslaca
3 žlice mascarponea
200 g bijele čokolade
700 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Samljeti oko 300 grama petit keksa, dodati 160 grama otopljenog maslaca, pomiješati i napraviti podlogu.
Pola kilograma jagoda kuhati na laganoj vatri s četiri žlice šećera i malo limunovog soka. Nakon otprilike pola sata kuhanja, dodati četiri žlice gustina pomiješanog s malo mlijeka, a zatim smjesu preliti na kekse.
Samljeti očišćene pistacije (oko 1 šalicu), dodati 2 dcl slatkog vrhnja i napraviti pastu (u blenderu).
400 ml slatkog vrhnja izmiksati u šlag, dodati pastu od pistacija i 3 velike žlice mascarponea i sve dobro izmiješati. Dobivenu kremu namazati na sloj od jagoda. Za glazuru zagrijati 1 dcl slatkog vrhnja i 200 grama bijele čokolade, ohladiti pa preliti na vrh torte. Dekorirati po želji s malo pistacija i svježih jagoda.
Emisiju 'Večera za 5 na selu' pogledajte i na PLAYU .