Večera za 5 na selu

Tražili ste, dobili ste: Andrijanin 'bijelo-crni slatkiš' oduševio je kandidate i gledatelje, evo recepta

Andrijana Prug pobijedila je u 'Večeri za 5 na selu', a osim pohane raštike, kandidati su najviše hvalili i njezin desert

RTL.hr
13.02.2023 09:32

Bijelo-crni slatkiš

Čokoladna krema

500ml vrhnja za šlag

250 g tamne čokolade

Staviti 250ml vrhnja za šlag da se zagrije do vrenja, pa preliti preko nasjeckane čokolade. Miješati dok se ne otopi, a potom dodati još 250 ml vrhnja za šlag, pomiješati i ostaviti da se hladi 24 sata.

Biskvit

4 jaja

100g šećera

200g maslaca

100 g čokolade za kuhanje

4 žlice brašna

1 prašak za pecivo


Priprema:

Čokoladu i maslac otopite pa ostavite da se hladi 10 minuta.

Žumanjke miksati sa šećerom dok ne posvijetle. Dodati otopljenu čokoladu i maslac, pa brašno prosijano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Prebaciti u pleh 25x35 cm koji ste obložili papirom za pečenje i peći na 180 stupnjeva Celzijevih dvadesetak minuta.

Izvaditi pečeni biskvit, ohladiti, izrezati prema kalupu koji koristite. Ostatak biskvita narezati na kockice pa ga ubaciti u bijelu kremu.

Krema od bijele čokolade

200g bijele čokolade

200g vrhnja za šlag

200g mascarpone sira

ostaci biskvita

Zagrijati vrhnje za šlag do vrenja pa preliti preko nasjeckane čokolade. Ohladiti barem sat vremena u hladnjaku. Zatim izmiksati mascarpone pa dodati ganache i ručno ga umiješati s mascarponeom i ostaviti u hladnjaku još dva sata.


Slaganje:

Na pladanj za posluživanje staviti biskvit pa vratiti obruč od kalupa.

Izvaditi bijelu kremu, smiksati ju kratko pa lagano umiješati kockice biskvita. Kremu razmazati po biskvitu.

Izvaditi čokoladnu kremu iz hladnjaka i miksati dok ne dobijete mousse. Ne predugo, da se ganache ne bi "raspao".

Kremu preliti na bijelu kremu i razmazati ravno. Tortu ostaviti u hlanjaku nekoliko sati ili u zamrzivaču dva sata. Ostatak kreme upotrijebiti za ukrašavanje.