Ovotjedna 'Večera za 5 na selu' odvela nas je u Ogulin, a prvog dana kuhao je fizioterapeut Zlatko Stošić i svojom večerom osvojio maksimalnih 40 bodova. Njegovi protukandidati jela su opisali kao savršena, a mi vam donosimo recepte za sva tri - predjelo 'Šumu Striborovu' , glavno jelo 'Regočevu gozbu' i desert 'Veselu Kosjenku' .
'Šuma Striborova' – Rolada od puretine sa špinatom u lisnatom tijestu
Sastojci:
1 luk
500 g lisnatog tijesta
500 g mljevene puretine
500 g špinata
Sol
Papar
Mljevena slatka paprika
300 g šampinjona
200 ml vrhnja za kuhanje
200 g cheddar sira
Postupak:
Špinat blanširati i procijediti, a lisnato tijesto razvaljati i na njega staviti mljevenu puretinu. Na to staviti špinat i naribati sir te zarolati. Staviti peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Za umak od šampinjona, luk sitno nascjeckati i prepržiti na ulju pa dodati gljive i pirjati oko 15 minuta. Uliti vrhnje za kuhanje i dodati začine te kratko prokuhati dok se ne zgusne.
'Regočeva gozba' – Teleća koljenica u umaku od povrća s pire krumpirom
Sastojci:
5 odrezaka teleće koljenice
2 mrkve
2 lista celera
2 lovorova lista
4 rajčice (sjeckane)
300 ml pasirane rajčice
1 l goveđeg temeljca
1 kg krumpira
200 g ribanog sira
Malo maslaca
1 dcl mlijeka
3 luka
3 režnja češnjaka
Malo brašna
Sol
Papar
Postupak:
Odreske teleće koljenice uvaljati u brašno, posoliti i popapriti. Kratko prepržiti na ulju, oko tri minute sa svake strane. Na istu masnoću staviti nasjeckani luk, a potom dodati nasjeckanu mrkvu, celer i češnjak te sve zajedno pirjati oko 30 minuta. U posebnu tepsiju staviti teleće koljenice i na njih umak. Sve zaliti temeljcem te staviti u pećnicu na 180 stupnjeva oko sat i pol.
Za pire krumpir skuhati krumpir te ga zgnječiti. Dodati maslac i mlijeko te ribani sir i sve dobro promiješati.
'Vesela Kosjenka' – Štrudla od jabuka
Sastojci:
1 kg jabuka
Cimet
1 vanilin šećer
1 žlica šećera
800 g brašna
10 g soli
100 ml ulja
400 ml vode
Postupak:
Napraviti tijesto od brašna, soli, ulja i vode te ga tanko razvaljati. Jabuke oguliti i naribati te poredati u tri reda po tijestu. Na to dodati šećer, vanilin šećer i cimet te zarolati. Staviti u pećnicu na 200 stupnjeva oko pola sata.
Kulinarski show 'Večera za 5 na selu' gledajte od ponedjeljka do petka na na RTL-u, a propuštene epizode pogledajte na PLAYU !