Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
INTERVJU

Nikša Kaleb za RTL.hr o rukometnom prvenstvu i očekivanjima: 'Posao komentatora bih usporedio sa špijunskim!'

RTL-ov komentator Filip Brkić i bivši rukometaš Nikša Kaleb i ove godine komentirat će utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj. S ovim iskusnim sportašem razgovarali smo o očekivanjima, strahovima i nadanjima, a dotakli smo se i njegova privatnog života

Image
Foto: RTL
RTL.hr/ 4.1.2023. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

On je olimpijski pobjednik, svjetski prvak, vrhunski profesionalac, sportski uzor, a u rukometnoj mirovini posvetio se ronjenju, otvorio je obrt za podvodne radove, a bavi se i komentiranjem utakmica na RTL-u. Nikša Kaleb i Filip Brkić već su prepoznatljivi komentatorski tandem, a od 11. siječnja upravo će njihova stručnost i iskustvo doprinijeti prijenosu utakmica Svjetskog rukometnog prvensta u Poljskoj i Švedskoj. Sve utakmice ne propustite na RTL-u i PLAYU i budite taj navijač koji je našoj rukometnoj reprezentaciji prijekopotreban! Veliki navijač je i Kaleb, koji se ni u sportskoj mirovini ne može odmaknuti od sporta kojem je tako puno dao, a od kojeg je puno i dobio. Medalje ne treba niti nabrajati, a sjajno lijevo krilo ostat će zauvijek upamćeno po možda i najboljem golu u povijesti rukometa, na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni. S Nikšom smo popričali o nadolazaćem prvenstvu, njegovim očekivanjima i pripremama za komentatorsku stolicu.

Komentatorska uloga zajedno s Filipom Brkićem čeka vas i ove godine. Pripremate li se već za utakmice? 

Pripreme su počele već objavom skupina od strane IHF-a, osobito prema onim reprezentacijama s kojima se mi natječemo u prvom krugu. Tako sam primjerice u svezi SAD-a kontaktirao našeg djelatnika u prekooceanskim redovima, Ivu Petranovića, koji je sudio sva američka rukometna natjecanja do pojave koronavirusa, a drugi dio informacija ćemo dobiti od šefa svih američkih sudaca Tugomira Anušića Buce.

Kako izgleda priprema jednog televizijskog komentatora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Uobičajeno, kako bi rekli vojničkim rječnikom, kao posao i svakog drugog špijuna: prikupljanjem informacija, posmatranjem i analiziranjem. Uz to ide i neki kratki podsjetnik što se ne bi trebalo zaboraviti naglasiti tijekom prijenosa, jer za razliku od ekipe iz studija, mi moramo reagirati u realnom vremenu, pa postoji mogućnost da se nešto jednostavno preskoči ili izostavi.

Ima li vremena za razgledavanje grada, odnosno možete li se opustiti i ponašati kao tipičan turist?

Upravo se čita

Image
DRAMA SE NASTAVLJA

Kandidati iznenađeni što Saša želi ostati: 'Traži medijski prostor i pažnju i voli te kamere više od ičega!'

Prije pandemije smo zaista mogli iskoristiti vrijeme za šetnju po Beču, za razliku od iduća dva natjecanja, u Egiptu i Mađarskoj gdje smo se viđali na balkonima. Kao Romeo i Julija. Nadam se da ćemo ovaj put normalno razgledati grad.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ad181c3e-8b51-11ed-bcbe-7a43d4ef05cd/original

Izvor: Vrijeme je za rukomet

Filip i vi, kakav ste tandem, kako bi sami sebe opisali i što možemo očekivati ove godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mislim da bi slikovit opis bio najbolji kad bih rekao da smo kao stari trener pun znanja i njegov pomoćnik. Dobro smo kliknuli, obojicu nas zanimaju i drugi sportovi, privatno imamo neka ista uvjerenja, a u televizijskom poslu se potrudio da mi otkrije neke sitnice, odnosno da me uputi u neke tajne zanata.

Što očekujete od Svjetskog rukometnog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj?

U rezultatskom smislu očekujem dominaciju europskih reprezentacija, osobito skandinavskih i očekujem ljepši i organiziraniji rukomet, jer bi nam koronavirus ipak trebao zadavati manje brige.

Kakav rezultat naših rukometaša predviđate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S obzirom na rezultate s prethodna tri natjecanja, od kojih zapravo na OI nismo ni bili, očekujem prolaz među osam najboljih, a time i borbu za plasman na OI u Parizu. Kad bi dohvatili borbu za medalje, to bi bilo ravno uspjehu nogometaša iz Katra, na čemu im ovim putem čestitam.

Gdje smo kiksali prošle godine, a to vrlo lako možemo promijeniti ove godine?

Jedna stvar se mijenja sama od sebe, a to je da će nam ekipu više slagati tandem Horvat-Balić, a manje koronavirus. Druga stvar, da su igrači i trener kao cjelina za godinu dana iskusniji i stariji te da im fokus treba ostati samo na njima samima, na izvedbi, a ne na nekim ometajućim faktorima kao na onom što je tko rekao ili napisao. Dio profesionalizma je psihološka priprema i sposobnost prihvaćanja i pohvala i kritika.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ce39f50c-8a8b-11ed-839c-e62e1de0a787/original

Izvor: Vrijeme je za rukomet

Dođe li vam katkad, kada gledate utakmice, da se i sami vratite na teren i posložite neke stvari?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Pa iskreno, dođe mi taj osjećaj, ali onda se sjetim da bih preživio kao iritantni komarac u dva ujutro. Netko bi uključio svjetlo i samo me zalijepio za zid.

Pelješki most je ove godine svečano otvoren. Vi ste radili na izgradnji. Ima li oko toga još posla?

Predviđeno je da uz redovno održavanje most traje bez problema idućih 100 godina, tako da će posla na održavanju biti i više nego mi sebi možemo dati ili poželjeti.

Što si želite u novoj 2023. godini?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Želim si kamenčić u cipeli. I da svi imamo sreće. I na Titanicu su mnogi imali i zdravlja i para, ali...

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod naših rukometaša na novu svjetsku medalju gledatelji mogu pratiti od 11. siječnja, samo na RTL-u i online platformi PLAY.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
OD 11. SIJEČNJA

FOTO 'Vrijeme je za rukomet': Ova RTL-ova ekipa pratit će Svjetsko rukometno prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba