Život na vagi

Dobitnica kreativnog natječaja ima sjajan zdravi quiche, inspirirajte se!

U kreativnom natječaju 'Moj recept za zdrav ručak je...' pobjedu je odnijela Ivana!

RTL.hr
11.11.2020 08:00

Ivana Crnković iz Pulepredložila je zdrav, a ukusan i kreativan ručak koji bi se i vama mogao svidjeti!

Sastojci:

- pirovo brašno

- biljni maslac

- jaje

- sol

- maslinovo ulje

- špinat

- tofu

- slanutkovo brašno

- sir

- prehrambeni kvasac

- papar


1. KORA

- Pola šalice višenamjenskog brašna, oko 190 grama

- 2/ 3 šalice veganskog maslaca ili običnog, oko 80 grama

- 1 jaje

- Prstohvat soli

- Prstohvat kurkume


2. SMJESA OD ŠPINATA

- 1 žlica maslinovog ulja Malo poriluka ili 1 luk

- 350 grama špinata (može i smrznuti)


3. TOFU PUNJENJE

- 350 grama ocijeđenog svilenog tofua

- 1 žlica slanutkovog ili sojinog brašna

- 2 žlice prehrambenog kvasca

- 1 žlica soli

- Pola žlice papra

- Malo kurkume

- Malo češnjaka u prahu (3/4 žlice)

- 125 grama veganskog sira ili nekog drugog


POSTUPAK

Pomiješati brašno i sol, dodati veganski maslac izrezan na kockice i jaje, umijesiti sve skupa rukama. Staviti u posudu i pokriti folijom, staviti u hladnjak na 30 minuta. Kada se tijesto za koru ohladi, razvaljati ga na malo brašna i staviti ga u premazanu posudu za pečenje, vilicom izbosti dno tijesta u posudi za pečenje. Posuda za pečenje treba biti okrugla i duboka. Upaliti pećnicu na 220 stupnjeva.


Špinat smjesa / postupak

U velikoj tavi zagrijati ulje i dodati poriluk. U tavi ''kuhati'' poriluk dok ne dobije laganu smeđu boju i dok ne omekša. Dodati špinat i nastaviti kuhati 3 minute. Kada je gotovo, smjesu dobro ocijediti u cjedilu. Sve sastojke za tofu punjenje staviti u blender i izblendati dok smjesa ne postane kremasta, dodati u smjesu od špinata i poriluka te na kraju dodati malo veganskog sira ili feta sira. Smjesu izmiješati i dodati u posudu u kojoj je kora odnosno tijesto. Staviti peći na 220 stupnjeva na 10 minuta, kasnije smanjiti temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i peći 30 do 40 minuta, ovisno o pećnici. Po želji dodati tostirane pinjole na gotovi quiche.

U slast!