Ivana Crnković iz Pulepredložila je zdrav, a ukusan i kreativan ručak koji bi se i vama mogao svidjeti!
Sastojci:
- pirovo brašno
- biljni maslac
- jaje
- sol
- maslinovo ulje
- špinat
- tofu
- slanutkovo brašno
- sir
- prehrambeni kvasac
- papar
1. KORA
- Pola šalice višenamjenskog brašna, oko 190 grama
- 2/ 3 šalice veganskog maslaca ili običnog, oko 80 grama
- 1 jaje
- Prstohvat soli
- Prstohvat kurkume
2. SMJESA OD ŠPINATA
- 1 žlica maslinovog ulja Malo poriluka ili 1 luk
- 350 grama špinata (može i smrznuti)
3. TOFU PUNJENJE
- 350 grama ocijeđenog svilenog tofua
- 1 žlica slanutkovog ili sojinog brašna
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žlica soli
- Pola žlice papra
- Malo kurkume
- Malo češnjaka u prahu (3/4 žlice)
- 125 grama veganskog sira ili nekog drugog
POSTUPAK
Pomiješati brašno i sol, dodati veganski maslac izrezan na kockice i jaje, umijesiti sve skupa rukama. Staviti u posudu i pokriti folijom, staviti u hladnjak na 30 minuta. Kada se tijesto za koru ohladi, razvaljati ga na malo brašna i staviti ga u premazanu posudu za pečenje, vilicom izbosti dno tijesta u posudi za pečenje. Posuda za pečenje treba biti okrugla i duboka. Upaliti pećnicu na 220 stupnjeva.
Špinat smjesa / postupak
U velikoj tavi zagrijati ulje i dodati poriluk. U tavi ''kuhati'' poriluk dok ne dobije laganu smeđu boju i dok ne omekša. Dodati špinat i nastaviti kuhati 3 minute. Kada je gotovo, smjesu dobro ocijediti u cjedilu. Sve sastojke za tofu punjenje staviti u blender i izblendati dok smjesa ne postane kremasta, dodati u smjesu od špinata i poriluka te na kraju dodati malo veganskog sira ili feta sira. Smjesu izmiješati i dodati u posudu u kojoj je kora odnosno tijesto. Staviti peći na 220 stupnjeva na 10 minuta, kasnije smanjiti temperaturu pećnice na 180 stupnjeva i peći 30 do 40 minuta, ovisno o pećnici. Po želji dodati tostirane pinjole na gotovi quiche.
U slast!