Samo ne zaboravite, uz zdravu prehranu bitno je i kretanje – bilo koje vrste!Bitno je napomenuti da je svaki kandidat 'Života na vagi' dobio prilagođen jelovnik prema svojoj intoleranciji na hranu i bazičnom metabolizmu (koliko kalorija troše i bez kretanja). Ono što nutricionisti i liječnici uvijek ponavljaju svima, pa tako i natjecateljima, je da je bitno jesti pet obroka dnevno, od čega su tri glavna, dva međuobroka, te da se moraju jesti sve svježe namirnice, nekonzervirano, s puno raznolikosti i umjerenosti.
Zobene pahuljice s voćem na jogurtu:
Zobene pahuljice 40 g
Jogurt s manje mliječne masti
Komadić banane nasjeckane na kolutiće
Sezonsko voće (borovnice, jagode...)
Med 20 g
Cimet 0,5 g
Juha od povrća: Na ulju popržiti kratko povrće narezano na kockice, te dodati vodu i kuhati dok ne bude polutvrdo (povrće ne smijete prekuhati jer gubi svoje hranjive sastojke, najbolje je vidjeti kada je boja povrća najintenzivnija, tada maknuti s vatre)
Cvjetača 40 g
Mrkva 30 g
Peršin list 20 g
Korabica 10 g
Ulje suncokreta 3 g
Sol 0,5 g
Pirjana pileća prsa: popržiti pileća prsa s obje strane dok ne dobiju zlatno –žutu boju.
Pileća prsa 100 g
Ulje suncokret 3 g
Sol 0,5 g
Ako ste ljubitelj salata, isprobajte narezati kupus na trakice i mrkvu te sve začinite limunovim sokom i 3 g maslinovog ulja i 0,5 g soli.
Varivo od mahuna s junetinom: Mahunama odrežite vrhove pa ih prepolovite i dobro operite. Ako je neka izgubila svježinu i prelazi u grah, iskoristite samo zrnje.
Meso narežite na kocke, nasjeckajte luk i češnjak, korijen celera na kolutiće, a krumpire na polovine ili, ako su veliki, na četvrtine.
U loncu na maslinovom ulju lagano ispržite luk te dodajte meso i pržite ga tek toliko da uhvati malo boje. Dodajte mahune, krumpire i celer pa dinstajte dvije-tri minute. Zalijte vodom i kuhajte na najjačoj vatri. Nakon pola sata u bacite u lonac sitno sjeckani peršin, češnjak i lovorov list te posolite. Kad provri, smanjite vatru pa lagano kuhajte još sat vremena.
Junetina 100 g
Zelene mahune 120 g
Peršin suhi list 3 g
Češnjak 1 g
Crveni luk 10 g
Korijen celera 5 g
Krumpir 100 g
Lovorov list
Ulje maslinovo 2 g
Kao odličan međuobrok , možete napraviti voćnu salatu .Narežite naranču, jabuku, bananu, grožđice u veliku zdjelu, dobro promiješajte te dodajte 0,5 g cimeta i pospite s malo limunovog soka. Dobar vam tek!
Gledajte 'Život na vagi' od ponedjeljka do četvrtka od 20 sati, na RTL-u.