Život na vagi

Julija iz 'Života na vagi': 'Problemi s debljanjem počeli su nakon odlaska iz samostana, mislim da su na...

Julija Bošnjak, najstarija kandidatkinja četvrte sezone 'Života na vagi' koja ima 51 godinu, u intervjuu za RTL TV ispričala je sve o svom odrastanju, životu u samostanu u kojem je provela deset godina kao časna sestra, zdravstvenim problemima, ali i kilogramima koje je skupila tijekom godina te zbog kojih je došla u 'Život na vagi'

RTL TV
2019-10-30 13:27

Da, ove sezone ja sam najstarija kandidatkinja, pa se sve odvija tako da uvijek imam nešto reći, podijeliti sa svima - ne iz nekog rekla-kazala izvora, nego iz osobnog iskustva", komentirala je Julija koja svaki dan u 'Životu na vagi' ostalim kandidatima i trenerima pa tako i nama otkrije nešto novo o sebi.

Tako je iznenadila i na jednom od vaganja kad je u studiju otkrila da je bila časna sestra te da je provela deset godina u samostanu. S očeve strane obitelji bilo je nekoliko franjevaca i jedna časna sestra pa je možda tada i meni to bio poticaj da razmišljam kako je zvanje redovnica moj životni poziv i svrha ovog življenja na zemlji", ispričala je Julija kojoj vjeru još kao djevojčici približila pomajka.


'Plašilo me odrastanje bez mame, odrastala sam s pomajkom'

Plašilo me odrastanje bez mame, odrastala sam s pomajkom koju sam cijeli život zvala 'tetka'i koja se trudila biti što bolja prema meni jer je i sama ostala bez mame od četvrte godine života. Svake smo nedjelje išli u crkvu, bez iznimke... i tako jedno nedjeljno jutro, kad sam imala deset godina, budi me tetka da ustanem jer sam se trebala spremati u crkvu, a meni se nije dalo ustati jer se jedino nedjeljom nije išlo u školu pa sam mogla dulje spavati... Na tetkino: Ustani!" rekla sam joj: Blago ateistima, oni ne moraju u crkvu." Tako je bilo na početku; navikavanje na tetku i vjerski život, da bi dosta godina kasnije, kad sam napunila 21, rekla sam da želim u samostan i otišla", priča Julija pa dodaje: Boraveći u samostanu nepunih deset godina, poglavaricama je, prijenego što sam sama mogla shvatiti,bilo jasnoda sam brzopleto donijela odluku i da možda ipak moje zvanje nije časna sestra. Ako u svom zvanju, koje god to bilo, nisi predan 101% onda si sigurno u pogrešnom kolosijeku", kaže Julija. No ističe kako to ne znači da je okrenula leđa vjeri, dapače, iskustva koja je stekla kao časna sestra pamtit će i služit će se njima cijeli život. Samostan je za mene bio i ostat će jedno veliko i lijepo poglavlje u mom životu. Velika životna škola, dosta različitih poslova koje sam ondje naučila obavljati, stvarno vrijede za cijeli život i usvojene vrijednosti u samostanu ne želim nikako zaboraviti", objašnjava.

Boraveći u samostanu nepunih deset godina, poglavaricama je, prije nego što sam sama mogla shvatiti, bilo jasno da sam brzopleto donijela odluku i da možda ipak moje zvanje nije časna sestra


'Ostala sam sama s ocem, koji je postajao sve slabiji, nemoćniji i u potpunosti sam se posvetila njemu'

Ubrzo nakon odlaska iz redovnica počinju i njezini zdravstveni problemi. Otišavši iz samostana, potraga za poslom dovela me do Austrije, gdje sam radila nekoliko godina. Ondje sam doznala da imam problema sa štitnjačom i hipofizom. Dobila sam tablete za hipofizu od kojih sam smršavjela bez dijete i fitnessa, no kad sam se vratila u Hrvatsku bez tih tableta, problem se vratio na staro i kilogrami su se ponovno lijepili", priča bivša časna sestra te nastavlja svoju tešku životnu priču: 'Na kraju sam morala odustati od sezonskog posla i vratiti se kući jer tata i tetka nisu mogli živjeti sami, trebalo se brinuti o njima. Nakon godinu i pol tetka je umrla i ostala sam sama s ocem. Jednom godišnje posjećivala sam brata, ali tri godine poslije i on je umro. Ostala sam sama s ocem, koji je postajao sve slabiji, nemoćniji i u potpunosti sam se posvetila njemu i njegovim potrebama, a sebe sam zanemarila i stavila na čekanje.'

Otišavši iz samostana, potraga za poslom dovela me do Austrije, gdje sam radila nekoliko godina

Sve te teške životne situacije ostavile su traga i na njezinu zdravlju.

"Kad je riječ o mojem debljanju, mislim da su na to najviše utjecale stresne situacije. S osam godina ostala sam bez mame, tri mjeseca poslije tata je ležao bolestan u bolnici, brat je bio u vojsci, a ja sama kod susjeda - za mene su to bili strani ljudi!"prisjeća se.


'Svi su kandidati dobre i zanimljive osobe i svaki od njih ima svoju životnu priču'

Naposljetku jeJulija ostala sama. Živim sama s moja dva mačka. Nemam svoga muškarca, a i kako starim, sve me manje privlače i ne patim za tim da pod svaku cijenu moram imati nekoga samo zato da ne bih bila sama. Napokon imam svoj mir i tišinu, samo za sebe. A i show će mi uvelike pomoći da dovedem svoj život u red - ponajprije da smršavim, postanem ponovno pokretljiva i sposobna da se zaposlim", kaže Julija koja je poznata po svom humoru koji je odvlači od sivila i tuge, a njime nasmijava i kandidate iz svog crvenog tima.

Nemam svoga muškarca, a i kako starim, sve me manje privlače i ne patim za tim da pod svaku cijenu moram imati nekoga samo zato da ne bih bila sama

Svi su kandidati dobre i zanimljive osobe i svaki od njih ima svoju životnu priču. Da sam ih sama birala, ne bih bolje odabrala. Sa svima se jednako slažem, nemam favorita, ali čini mi se da najviše vremena provodim s dvojicom kapetana, Robertom i Vladimirom, zato što smo dream team u kuhinji!"priča oduševljeno.


'Kad se vratim kući, želim nositi odjeću koju nisam nosila desetak godina'

Svi smo jedni drugima najveća potpora. Najbolje možemo razumjeti i shvatiti kako se osjećaš u ovom ogromnom, napuhanom tijelu, s teškom pokretljivošću, bolovima i svim onim što nam smeta - kako što prije obuzdati apetit i pokrenuti život u suprotnom smjeru, smjeru topljenja masnoće i izgradnje mišića", objašnjava pa ističe: Do dolaska u 'Život na vagi', nisam bila svjesna u čemu najviše griješim u prehrani, a to je prevelika konzumacija soli, odnosno skrivene soli koja se nalazi u svakoj prerađenoj hrani. Od sada pa nadalje posebno ću voditi brigu o soli i količini, a i sve prijatelje upozoravati na to."

Prilikom ulaska u 'Život na vagi' otkrila je i kako uglavnom ne jede meso, a na pitanje zašto se odlučila na to, kandidatkinja crvenog tima objašnjava: Kad je početkom godine proširena priča o mesu i bolesnim životinjama u Poljskoj, prestala sam s konzumacijom mljevenog mesa. (otkako znam za sebe, ne jedem nikakvu ribu, perad...), tako sam od tada prestala i s ćevapima, bolonjezom, sarmama... Ponekad za blagdane pojedem malo pršuta, ponekad poneki čvarak, ali odustajem od toga - kad se vratim kući, nema više ništa osim zelenila! Poznati stihovi jedne pjesme kažu: Moja Anka, sunce moje milo, jede samo zelenilo; ništa meso, ništa riba, zelenilo samo šiba...", pa će odsad to biti moja pjesma. Nema povratka na stare staze."

Do dolaska u 'Život na vagi', nisam bila svjesna u čemu najviše griješim u prehrani, a to je prevelika konzumacija soli

A Julija je i sigurna u to da će u 'Životu na vagi' napraviti veliku transformaciju jer za to ima i veliku motivaciju: Kad se vratim kući, želim nositi odjeću koju nisam nosila desetak godina, a sve što bude preširoko, ide u otpad, okrećem novi list u životu."

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.