No, to je velika stvar, a Ivan nije jedini koji radi tu grešku koja loše utječe na zdravlje. Mnogi od nas preskaču obroke, a dobar dio Hrvata ne jede ribu redovito niti dovoljno.
Ono što bih istaknula jest da su u RH kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći uzrok smrti, dok se u ostalim mediteranskim zemljama poput Italije, Francuske ili Grčke smrtnost od kardiovaskularnih bolesti niti ne spominje kao jedan od vodećih uzroka, što znači da prvenstveno konzumiraju ribu puno češće nego mi, mada mogu sa sigurnošću reći da je kvaliteta mora daleko lošija nego našeg Jadranskog mora... Stoga, možda je vrijeme da prerastemo neke predrasude i počnemo konzumirati ribu češće", kaže dr.sc. Martina Linarić , dipl .ing., nutricionist.
Riba ima zastupljene sve esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može samostalno sintetizirati
Bez obzira na naše ukuse, nije potrebno dodatno navoditi tisuće istraživanja da bismo svi znali kako je riba važan dio menija zdrave prehrane, a nutricionistkinja 'Života na vagi', Martina Linarić , za RTL.HR objasnila je još jednom i zašto.
Kako je većina kandidata iz Slavonije, najviše smo koristili upravo smrznutu ribu kako bi se navikli istu uvijek imati u zamrzivaču i pripremiti je za obrok, koja je već i očišćena, filetirana, u slučaju da je ne znaju čistiti, nemaju dostupno na tržnicama i slično. Riba je jedna od najzdravijih namirnica s niskim udjelom zasićenih masti i visokim udjelom proteina. Primjerice, 100 grama srdele ima 24,8 g proteina, a 100 grama govedine ima 25,7 grama proteina, odnosno razlika je neznatna. Konzumacijom 170 grama srdele (oko 14 komada), zadovoljili smo čak 50-60 % dnevne potrebe za proteinima. Zbog vrlo niskog sadržaja vezivnog tkiva i prirode bjelančevina koji su uglavnom kratka mišićna vlakna, probavljivija su nego proteini mesa, jaja itd. i mala je vjerojatnost da će se nakon konzumacije ribe javiti osjećaj težine" u želucu. Riba ima zastupljene sve esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može samostalno sintetizirati te ih je potrebno unositi u organizam putem hrane, kako bi organizam mogao nesmetano funkcionirati, što je bio još jedan od razloga zašto nam se riba tako često našla na jelovniku", objašnjava nutricionistkinja.
Dakle, riba na meniju nije preporuka samo za kandidate i osobe koje aktivno pokušavaju izgubiti kilograme već za sve nas jer je riba važan dio uravnotežene prehrane i predstavlja prirodan izvor blagotvornih masnih kiselina, vitamina i minerala koji pridonose uspješnoj i uravnoteženoj funkciji čitavog organizma. Korist od redovitog konzumiranja ribe je višestruka, bez obzira pričamo li o djeci ili odraslima, pa ne čudi da je ova namirnica apsolutni gastronomski hit diljem svijeta.
Super je ako ribu jedemo barem petkom, ali trebali bismo je jesti dva do tri puta tjedno
Bogatstvo proteinima, vrijedni mikronutrijenti poput vitamina D te esencijalne omega-3 masne kiseline, samo su neki od benefita ribe.
Riba nam je na jelovniku u 'Životu na vagi' zastupljena dva do tri puta tjedno (prema preporukama trebali bismo je konzumirati minimalno 170 grama dva puta tjedno)", kaže nutricionistica te dodaje: Osobe koje redovito jedu ribu smanjuju svoj rizik od moždanog udara, depresije i mentalnog propadanja koje se dovodi u vezu sa starenjem. Koncentracija omega-3 masnih kiselina veća je u masnoj ribi, osobito u plavoj, primjerice u srdelama,bakalaru, osliću, lososu,a neophodno ih je unositi u organizam jer su važne za funkcioniranje i razvoj tijela i mozga."
Za one koji su izbirljivi po pitanju morskih delicija, smrznuta riba idealan je izbor
Kako kvalitetna riba, posebno zimi, nije svima dostupna, zamolili smo nutricionistkinju da nam objasni postoji li razlika u kvaliteti između svježe i smrznute ribe.
Vrlo je često postavljeno pitanje i tema rasprave – smrznuta ili svježa riba, jer uvijek je glavno pitanje razlika u nutritivnim vrijednostima. Skloni smo odmah zaključiti da je svježa riba hranjivija, bolja, ali to možda nije svaki put baš tako, barem ne ako govorimo o brzinskom smrzavanju namirnica, a to je ubrzani proces u kojemu se riba zamrzava odmah nakon što se ulovi - stavlja se na ultranisku temperaturu, obično na -28 stupnjeva Celzijusa, što je dovoljno da se riba zamrzne za svega nekoliko sekundi!" objašnjava. Dakle, je li riba koju kupujete uhvaćena prije dva dana ili prije dva mjeseca, sve dok je pravilno zamrznuta i odmrznuta, potpuno je nebitno. Budući da je riba ovako zamrznuta na vrhuncu svježine, sav njen okus i hranjivost, kao i njena tekstura, su očuvani. Sve dok je riba pravilno smrznuta, nije važno niti govorimo li o cijeloj ribi ili pak očišćenoj i filetiranj ribi", dodaje Martina Linarić.
Kako bi svi benefiti ribe iz divljeg ulova ostali očuvani, odmah nakon ulova riba je očišćena i, ako govorimo o ribi top kvalitete poput našeg Leda, smrznuta tehnologijom brzog zamrzavanja, pa svi izvorni vitamini i minerali ostaju netaknuti što Ledo ribu čini jednako hranjivom kao što je svježa. No, svježa riba ima definirane cikluse ulova pa se u njoj uživati može samo sezonski, dok je Ledo smrznuta riba dostupna tijekom cijele godine, kada god se zaželite omiljenih i ukusnih ribljih specijaliteta.
A kako spremiti zdravi obrok, kad nemate vremena?
Za onaj ručak ili večeru za koje nemate previše vremena, a želite nešto ukusno i hranjivo, idealni su Ledo riblji fileti koji su već očišćeni i spremni za brzu pripremu. Sve što trebate učiniti jest odabrati hoće li to biti oslić, crni bakalar ili losos koje preporučuju i iz samog Leda. I ne brinite, ne morate biti iskusni chef da biste pripremili ukusni i zdravi obrok za sebe i svoje klince - samo kliknite OVDJE na recepti.ledo.hr te se inspirirajte jednostavnim receptima.