Dr.sc. Martina Linarić , dipl.ing., nutricionistica, kroz edukaciju i rad nakon završenog diplomskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, stekla je širok spektar teorijskog i praktičnog iskustva kroz sve segmente i područja važna za poznavanje pravilne prehrane, fiziologije čovjeka i svih segmenata koji su pritom od vitalnog značaja za poznavanje čovjekova organizma i djelovanja hrane na njega.
Dr. Linarić u 'Životu na vagi' uči kandidate koje su zdrave namirnice, kako složiti zdrave jelovnike, koje namirnice kombinirati jedne s drugima te ih maksimalno upoznati. No, ove sezone kandidati imaju malo više problema s prihvaćanjem takvih namirnica u odnosu na kandidate prošlih sezona.
Stoga nam je dr. Linarić odgovorila na nekoliko pitanja koja zanimaju sve one koji prate show preko TV ekrana, a to je - zašto je kandidatima izazovno prihvatiti nove namirnice, zašto je kvinoja toliko omražena, ali i koji je njezin 'ukusni recept' za kvinoju!
1. Vjerojatno najčešće spomenuta riječ, kada je prehrana u pitanju ove sezone je – kvinoja. Što je zapravo kvinoja, koje su njezine blagodati i zašto je kandidati baš nikako ne prihvaćaju?
Uf da, nisam znala da će jedna žitarica postati toliko popularna ove sezone. Kvinoja je cjelovita, nutritivno vrlo bogata žitarica koja našem organizmu donosi niz blagodati. Prvo bih tu istaknula vrlo visoki udio proteina, što baš i nije karakteristično za žitarice, tako da šalica kuhane kvinoje sadrži čak 8 g proteina,
Koliko sadrži i jedna čašica jogurta. Također bih je izdvojila kao izvrstan izvor vlakana, koja su nam neophodna kada želimo skinuti pokoji kilogram viška.
Uvijek nastojim u prehrani kandidata zadovoljiti potrebe za makronutrijentima iz prirodnih naminirca, ali koje su pritom i nutritivno vrlo bogate i sa sobom donose još niz blagodati za naš organizam, a posebno minerala i vitamina koji su nam neophodni ako ponovno želimo uspostaviti povoljan balans u organizmu, kako bi bio u stanju nositi se sa svim izazovima na psihičkoj i fizičkoj razni koje gubitak kilograma sa sobom donosi.
Ova nova namirnica u prehrani kandidata, za koju do sada pretpostavljam većina njih nije niti čula a kamoli se susrela u svojim dosadašnjim obrocima, je očigledno bila preveliki izazov, vjerojatno zbog nepoznavanja iste a većina njih nije bila spremna prihvatiti nove okuse, naminirce, jela, što je neminovno kada mijenjamo prehrambene navike nabolje.
2. Zašto se kandidati ove sezone toliko muče s prehranom i odbijaju jesti zdravo?
Mislim da su dosta nespremni došli u ovaj show i da možda nisu ozbiljno shvatili pojam mijenjanje navika i okretanje novog smjera u životu. Prehrana je nešto što prvo moramo mijenjati kada želimo izgubiti suvišne kilograme jer čini 80% uspjeha na putu prema tome cilju.
Uz treninge, koji su u showu iznimno zahtjevni, neizostavno je prilagoditi prehranu i steći pravilne prehrambene navike koje im moraju postati način života ako žele zadržati uspjeh koji su postigli u showu pa čak i približiti se svojoj adekvatnoj težini u narednom razdoblju kada izađu iz showa i nastave svoj život u realnom okruženju i životu. Vani, bez adekvatne prehrane kilogrami će se vrlo brzo vratiti na staro.
Mislim da toga nisu svjesni iz čistog neznanja jer da jesu, prihvatili bi nov način prehrane bez prigovora i trudili se da im što prije prijeđe u naviku.
3. Ako je pitati njih, sva zdrava hrana je neukusna. No je li se moguće naviknuti na taj neukus"?
Hahaha, ne bih to nazvala ''neukusnom hranom'', već bih za to okrivila njihovu dosadašnju prehranu koja se svodila na polugotovu hranu, fast food, polugotove pekarske proizvode, grickalice, odnosno sve ono što je industrijski proizvedeno, a time i ''tretirano'' raznim konzervansima, aditivima, pojačivačima okusa, solju, što naravno nepovoljno utječe na naše okusne pupoljke, odnosno, oni izgube osjet za prirodnim okusom namirnice.
Kako prilikom uvođenja novih prehrambenih navika, odnosno, njima do sada nepoznatih namirnica, jela s puno povrća, voća, žitarica, tzv. prirodne hrane koja ne sadrži konzervanse, pojačivače okusa, njima je ta hrana u početku bljutava, neukusna, nejestiva....no taj okus se vrlo brzo promijeni i svatko se može naviknuti na pravi okus namirnice, samo treba na tome ustrajati nekoliko dana. Kako višak kilograma nije došao preko noći, tako se niti promjena navika ne može dogoditi preko noći nego jakom voljom, upornošću i spremnošću na novi početak, novi život.
4. Što je u toj nezdravoj hrani da je toliko privlačna svima, ne nužno samo kandidatima?
Prvo bih istaknula komponente okusa, topive isključivo u mastima, stoga je takva hrana nerijetko vrlo masna i nama vrlo privlačna izazivajući ''slinu na usta''. Zatim su tu rafinirani šećeri, jer tko ne voli osjetiti sladak okus u ustima, pa sol, čiji je sadržaj nerijetko prekomjeran i još bih istaknula vlo čest sastojak polugotovih, industrijski proizvedenih namirnica - natrij glutamat, koji namirnicama daje onaj sočan, zaokružen i puniji okus, ali nažalost u nama izaziva svojevrsnu ovisnost zbog čega, primjerice, ne možemo pojesti samo jedan čips nego nerijetko završimo s čitavom vrećicom
5. Možeš li podijeliti neki svoj recept s kvinojom koji bi i gledatelji mogli jednostavno pripremiti?
Može, naravno. Evo, s obzirom da me puno gledatelja kontaktiralo upravo za recept s kvinojom, koja je kandidatima bila toliko omražena, a koju smo na jelovniku znali imati za doručak, svakako preporučam da isprobate kvinoju s jabukom, medom, cimetom, ja sam sigurna da će vam se svidjeti.