Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Jeste li znali?

Nutricionistica MArtina Linarić razbija mitove: 'Svinjetina i tipična slavonska hrana smatraju se nezdravima, ali to nije točno'

Martina je analizirala rezultate istraživanja.

Image
RTL.HR/ 14.9.2020. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Martina Linarić, nutricionistica koja se brine o prehrani kandidata „Života na vagi“ objasnila je za RTL.hr da statistički u Hrvatskoj kontinentalci imaju više problema s pretilošću, no ne nužno Slavonci.

„Analizom istraživanja pokazano je kako je više od petine stanovništva RH pretilo. Ako bismo gledali kakva su odstupanja prema spolu, nema prevelikih odstupanja, odnosno, najviše pretilih muškaraca i žena nalazi se u kontinentalnoj Hrvatskoj. A ako poredamo rezultate po županijama, najveću stopu pretilosti ima Virovitičko-podravska, zatim Krapinsko-zagorska, Međimurska, Zagrebačka, Varaždinska županija te također Zadarska županija“, pojašnjava Linarić.

Kada se, pak, priča o prekomjernoj tjelesnoj težini, i tu su rezultati ponešto drugačiji od uobičajenih uvjerenja.

„Županije s najvećim brojem muškaraca prekomjerne tjelesne težine su Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Karlovačka, Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb. Županije s najviše žena prekomjerne tjelesne težine su u priobalju - i to Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska i Zadarska županija te u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji“, otkriva nutricionistica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Martina otkriva i da se nerijetko svinjetina, kao „tipična slavonska hrana“ smatra nezdravom, ali da je to netočno.

„Svinjski but vrlo smo često imali u obrocima, ali ponekad i domaću slaninu kao neizostavan sastojak variva. Ono što se nije našlo na jelovniku kandidata su mesne prerađevine, kobasice, hrenovke, paštete i slično zbog prevelikog udjela soli, ali i štetnih konzervansa i aditiva koje smo tijekom boravka u kući eliminirali iz prehrane i nastojali se u svakom trenutku hraniti sa „živim namirnicama“, koje nisu opterećene raznim dodatcima kojima se poboljšava okus, tekstura, trajnost namirnice i koji nerijetko nepovoljno utječu na naše zdravlje, ali i gubitak suvišnih kilograma“, prepričava Martina.

Upravo se čita

Image
Drew Scott

Brak funkcionira iako rade zajedno: Omiljeni 'lovac na nekretnine' i nakon 12 godina u nju je zaljubljen preko ušiju

Image

Život na vagi

natjecateljska emisija
Hrvatska - 2019
Ponedjeljak - petak u 18.15 sati
Voditelj
Sanja Žuljević
Gledaj na
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pobjednica Natalija rasplakala se za kraj tjedna

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba