Život na vagi

Nutricionistica MArtina Linarić razbija mitove: 'Svinjetina i tipična slavonska hrana smatraju se...

Martina je analizirala rezultate istraživanja.

RTL.hr
14.09.2020 09:00

Martina Linarić , nutricionistica koja se brine o prehrani kandidata Života na vagi" objasnila je za RTL.hr da statistički u Hrvatskoj kontinentalci imaju više problema s pretilošću, no ne nužno Slavonci.

Analizom istraživanja pokazano je kako je više od petine stanovništva RH pretilo. Ako bismo gledali kakva su odstupanja prema spolu, nema prevelikih odstupanja, odnosno, najviše pretilih muškaraca i žena nalazi se u kontinentalnoj Hrvatskoj. A ako poredamo rezultate po županijama, najveću stopu pretilosti ima Virovitičko-podravska, zatim Krapinsko-zagorska, Međimurska, Zagrebačka, Varaždinska županija te također Zadarska županija", pojašnjava Linarić.

Kada se, pak, priča o prekomjernoj tjelesnoj težini, i tu su rezultati ponešto drugačiji od uobičajenih uvjerenja.

Županije s najvećim brojem muškaraca prekomjerne tjelesne težine su Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Karlovačka, Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb. Županije s najviše žena prekomjerne tjelesne težine su u priobalju - i to Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska i Zadarska županija te u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji", otkriva nutricionistica.

Martina otkriva i da se nerijetko svinjetina, kao tipična slavonska hrana" smatra nezdravom, ali da je to netočno.

Svinjski but vrlo smo često imali u obrocima, ali ponekad i domaću slaninu kao neizostavan sastojak variva. Ono što se nije našlo na jelovniku kandidata su mesne prerađevine, kobasice, hrenovke, paštete i slično zbog prevelikog udjela soli, ali i štetnih konzervansa i aditiva koje smo tijekom boravka u kući eliminirali iz prehrane i nastojali se u svakom trenutku hraniti sa živim namirnicama", koje nisu opterećene raznim dodatcima kojima se poboljšava okus, tekstura, trajnost namirnice i koji nerijetko nepovoljno utječu na naše zdravlje, ali i gubitak suvišnih kilograma", prepričava Martina.