Quinoa je zasigurno namirnica pete sezone 'Života na vagi', a crveni bodečnjak jedan je od najcjenjenijih pripadnika bijele ribe bogate bjelančevinama i mikronutrijentima, poput vitamina D, a prepoznat je prema karakterističnoj crvenoj boji. Također, crveni bodečnjaci, fileti s kožom dodatnu potvrdu kvalitete dobili su i dodjeljivanjem žiga ''Živjeti zdravo'' koji je namijenjen prepoznavanju nutritivno kvalitetnijih proizvoda. Recepti su bili odlični, što je našem žiriju zadalo probleme pri odabiru, a ovo su pobjednički:
Ana Mari
Sastojci:
6 srednjih paprika
Quinoa mješavina
1 rajčica
1 rog paprika
1 poriluk
1 šalica parmezana
Priprema:
Na malo ulja pirjaj narezanu rog papriku i poriluk. Dok malo omekša dodaj rajčicu narezanu na male kockice i pirjaj još 2-3- minute. Dodaj mješavinu quinoa i parmezan te promiješaj. Paprikama odreži vrh, izdubi ih, blago posoli unutrašnjost i premaži ih s malo ulja s vanjske strane. Puni ih smjesom do vrha te ih poklopi odrezanim vrhovima. Peci ih u pećnici koju si prethodno zagrijala na 180C 20 minuta, povećaj temperaturu na 200C te ih peci još 10-20 minuta
Fileti crvenih bodečnjaka na najjednostavniji način, papar, sol, češnjak, maslinovo
ulje i staviti u pećnicu.
Dobar tek!
Maja Ljubić
Filete ribe složimo na tavu,
popržimo ih brzo da možemo na kavu.
Složimo ih kao nekoć origami,
ne treba nam pomoć, možemo sami.
Dovoljno je svega par minuta,
čekamo dok kapula postane žuta.
Na ulju pržimo i mješavinu kvinoje,
tava je nasljedstvo bake moje.
Marljivo miješamo i dodajemo vodu,
kao da Stevo Karapandža nam je u rodu.
Oko 10 minuta priprema traje,
a ovaj obrok snagu daje.
Maja Matić Tomić
Filet crvenog bodečnjaka izrezati na par manjih komada (posoliti himalajskom soli, popapriti i dodati malo granula češnjaka), na tavi zagrijati malo repičinog ulja i u 2 minute ispeći filete. U tavu na ispečene filete istresti zamrznutu mješavinu Ledo Quinou, podliti s 1 dcl bijelog vina ,zatim podliti s 2 dcl povrtnog temeljca . Na kraju staviti malo maslaca da se rastopi i dobar tek želim .
Martina Ivanušić
Ribu odlediti, očistiti i narezati na komade.
Na maslinovom ulju dinstati luk i češnjak, podliti vodom i dodati ribu. Dodati umak od rajčice, sol, vlasac.
Skuhati quinou s povrćem.
Servirati quinou s povrćem i ribu s umakom.
Dobar tek!
Mirna Opolcer
Sastojci:
Quinoa
Crveni bodečnjak
Povrtni temeljac
2 svježe smokve
Rikola
Pinjoli
Vlasac
Sušena rajčica
Aceto balsamico
Priprema:
1. dio - crveni bodečnjak
Nakon odmrzavanja, ribu isprati i očistiti, filetirati kako bismo dobili 2 fileta. Dobro posoliti i popapriti s obje strane, a posebno sa strane kože. Dobro zagrijati tavu i staviti maslinovo ulje, na zagrijano ulje, staviti crveni bodečnjak na stranu kože dok se ne ispeče cca 80% (otpr. 12 min). Zatim okrenuti na drugu stranu i peći još cca 7 minuta.
2. dio - Quinoa
Zagrijati manju dublju posudu, staviti maslinovo ulje. Zatim na zagrijano ulje dodati 1-2 šake quinoe, na to dodati 2dcl povrtnog temeljca i kuhati dok quinoa ne upije temeljac. Posoliti, popapriti, dodati nasjeckane sušene rajčice (količina po želji) i nasjeckani vlasac.
3. dio - salata
Dobro oprati rikolu, staviti u posudu, napraviti redukciju aceto balsamica (aceto grijati na tavi dok se ne reducira za 50% odnosno dok se ne zgusne). Začiniti - posoliti, popapriti i dodati redukciju aceta. Smokve razrezati na 4 dijela i dodati na salatu.
4. dio - pinjoli
U suhu zagrijanu tavu dodati šaku pinjola i tostirati uz miješanje 5 minuta.
Posluživanje:
Quinou i sušenu rajčicu staviti na dno dubljeg tanjura. Na to položiti 2 fileta. Posuti tostiranim pinjolima te dodati još malo nasjeckanog vlasca i poslužiti uz salatu. Pred serviranje, salatu još jednom preliti sa redukcijom aceta i maslinovim uljem.