Život na vagi

Ovo su lužnate namirnice na kojima će vaše tijelo biti zahvalno

Svi znamo da previše šećera, rafiniranog brašna i žitarica, brze hrane i mesa nije dobro za zdravlje

Press
07.04.2017 14:20

Osim što sadržavaju vrlo malo za zdravlje važnih tvari, izazivaju kisele reakcije u tijelu. Mnogi liječnici i nutricionisti smatraju da baš to kiselo okruženje u tkivima, nakon dugotrajnog unošenja nezdravih namirnica, izaziva mnoge bolesti, uključujući i rak. Lužnate namirnice u prehrani mogu postati moćan lijek, a mi vam donosimo koje su to! Sretan vam Svjetski dan zdravlja.

Bubrezi, pluća i nadbubrežne žlijezde imaju važnu ulogu u održavanju pH ravnoteže u tijelu i stoga je važno podržati njihov rad unosom alkalne hrane. Time oslobađamo tijelo opterećenja koja stvaraju kiseli ostaci i oslobađamo energiju za važne tjelesne procese koji nas čine zdravima i energičnima.

Budući da konzumiranje kisele hrane crpi kalcij iz organizama, takva prehrana može pogodovati razvoju osteoporoze. Ako se neka bolest već pojavila, bez obzira na to je li uzrokovana dugoročnim zakiseljavanjem tkiva ili ne, povećan unos alkalnih namirnica može pomoći u liječenju. Osim spomenute osteoporoze, lužnate namirnice pomoći će kod osteoartritisa, karcinoma, i to osobito dojke, prostate i debelog crijeva, kod bubrežnih kamenaca i tegoba probavnog sustava poput gastritisa, kod umora, konstipacije, depresije, gihta, žučnih kamenaca, dijabetesa, nesanice, ateroskleroze, povišenog kolesterola.

Popis lužnatih namirnica

Avokado, brokula, prokulice, kiseli kupus, heljda, mrkva, cvjetača, celer, tikvice, orijentalne gljive – shitake, maitake, gljive poput bukovača, lisičarki i šampinjona, morske alge kao što su nori, kombu, wakame, vlasac, smokve, laneno ulje, krastavac, češnjak, grejp, soja i sojini proizvodi, banana, sojine klice, alfa alfa klice, grožđe, zelene mahune, med, kivi, poriluk, limun i limeta, zelena salata, mango, proso, masline i maslinovo ulje, luk, naranče, papaja, peršin, kruške, zeleni grašak, ananas, krumpir, kvinoja, rotkvice, špinat, jagode, rajčica, lubenica, divlja riža, buča, sezamove sjemenke, tahini (namaz od sezama).