Život na vagi

Želite i sami jesti zdravo? Evo kako izgleda jelovnik kandidata u 'Životu na vagi'

Dr.sc. Martina Linarić dala je primjer odličnog dnevnog menija

dr.sc. Martina Linarić - dipl.ing. - nutricionist
16.07.2022 09:00

Tijekom dana kandidati imaju i do 6 obroka. Tako nam jedan dan čine zajutrak, doručak, ručak, užina, večera i ponekad mala večernja užina. Za zajutrak obično jedemo žitarice sa sjemenkama te svježim ili orašastim voćem.

Za doručak imamo povrtno/voćni smoothie, za ručak meso ili ribu, izvor UH (riža, krumpir, žitarice i sl.), povrće i salatu, a za užinu je obično voćka ili si ponekad priuštimo zdravu slasticu, kao primjerice sladoled od manga i banane (kojikandidati sami rade). Zavečeru su tu povrće, jajaili riba, salata, malo kruha.

Cjelovite žitarice - bogate su vlaknima, ugljikohidratima, proteinima i vitaminom B. Škrob u cjelovitim proizvodima hrani dobre bakterije u crijevima i odličan je izvor održive energije mozga

Primjer jednog našeg dnevnog menija izgleda ovako:


ZAJUTRAK:

Zobena kaša s ribanom jabukom, chia sjemenkama i cimetom.


DORUČAK:

Kruška.


RUČAK:

Varivo od mladog boba s komadićima junetine, krumpirom, graškom; šnita kruha, salata od svježeg kupusa.


UŽINA:

Smoothie od nektarine, jabuke, šumskog voća i spiruline.


VEČERA:

Tvrdo kuhano jaje, salata od mahuna, cvjetače, brokule.


O nutricionistici:

Dr.sc. Martina Linarić, dipl.ing., nutricionist,kroz edukaciju i rad, nakon završenog diplomskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu te poslijediplomskog doktorskog studija na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije, stekla je širok spektar teorijskogi praktičnog iskustva kroz sve segmente i područja važna za poznavanje pravilne prehrane, fiziologije čovjeka i svih segmenata koji su pritom od vitalnogznačaja za poznavanje čovjekovaorganizma i djelovanja hrane na njega.S obziromna to da je kod pacijenata jedan od najčešćih uzroka razvoja bolesti, a kasnije i incidentnog ishoda, bila povećana tjelesna težina, nerijetko i pretilost, područje poremećaja prehrane u koje ubrajamo i pretilost, postalo je moj najveći profesionalni interes, kome sam potom posvetila i najveću pozornost tijekom svog rada i djelovanja te daljnjeg usavršavanja.

A tko su novi kandidati četvrte sezone 'Život na vagi', doznajte uskoro!

Kolačići

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.

Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće koristimo za pružanje boljeg korisničkog iskustva, lakšeg pregleda sadržaja, analize korištenja, sustava oglašavanja i funkcionalnosti. Klikom na "Slažem se" pristaješ na sve svrhe obrade. Pojedinačne namjene možeš odabrati i urediti klikom na "Saznaj više". Više o kolačićima možeš pročitatiovdje.