bilo bi vrijeme

RTL istražuje - kada će i hoće li Hrvatska dobiti nacionalni stadion?

Hoće li i kada će Hrvatska dobiti nacionalni stadion kakav zalsužuje? Nogometna infrastruktura u Hrvatskoj na europskom je dnu

Marko Vargek/ 14.12.2016. u 19:16

Kad istrčavaju na Maksimir, gosti ne mogu vjerovati da je ovo Modrićev, Mandžukićev i Rakitićev dom, dom Dinama i reprezentacije koja je nastupala na 9 od 11 velikih natjecanja. Rezultati i infrastruktura ovdje su nebo i zemlja, a potreba za nacionalnim stadionom veća je nego ikada.   

Ton, Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a:
"Hrvatski nogometni savez doista nema ni jedno mjesto, ni jednu županiju niti jedan grad kao svog favorita, bili bi sretni da se sagradi bilo gdje u Hrvatskoj jer to je zajednički interes. Postoji mogućnost da iz Europskih fondova dobijemo sredstva to bi trebala biti zajednička akcija, a glavninu bi trebala podnijeti država", rekao je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

A država se voli pohvaliti reprezentacijom kao najboljim izvoznim brendom. Međutim, ulaganje u taj najveći brend, ponovno nije na listi.

"Vrtim sada stavke proračuna, mislim da nismo nešto takvo predvidjeli za 2017. Kada sazriju gospodarske prilike, to može biti tema ali mislim da nam to u ovom trenutku nije prioritet, zanima me komparativna analiza u prilogu vaše televizije", rekao je Plenković na tu temu.

Ljubljana - dvorana i stadion Stožice. Kapacitet 16 tisuća mjesta, izgradnja je koštala 38 milijuna eura, 10 je dala Europska unija.

Mađarska je uložila više od 500 milijuna eura u obnovu kompletne infrastrukture. Groupama Arena sa 24 tisuće mjesta koštala je 40 milijuna eura. A Euro 2016. Mađarima je bilo prvo veliko natjecanje nakon 30 godina.

Upravo se čita

Image
tri vrste u hrvatskoj

Od ugriza zmije u Hrvatskoj umrle su tri osobe, među njima i beba. Ako vidite otrovnicu, ovo morate znati

Nacionalna Arena u Skoplju Filip II. Makedonski. Rekonstruirano zdanje za 32 milijuna eura prima 36 tisuća navijača i ugostit će finale Superkupa. 

U Maksmir je utopljeno gotovo milijardu kuna. Dinamo je posljednjih godina uložio 86 milijuna kuna u uređenje interijera, okoliša, hotela. Svježe obojen vanjski dio zapadne tribine popravlja dojam, no udobnost ovdje ne stanuje.  

"Gdje će biti nacionalni stadion Dinamo neće odlučiti. Dinamo treba svoj stadion. Hoće li to biti i nacionalni ne znam. Po meni hrvatska reprezentacija treba igrati u svim djelovima Hrvatske. Dinamo je spreman investirati u novi stadion i to na način da mora biti partner sa Gradom koji će osigurati lokaciju gdje će biti taj stadion, a da onda mi sa svojim partnerima gradimo potpuno novi stadion", kaže direktor Dinama Tomislav Svetina.   

A rekonstrukcije postojećih stadiona poput Maksmira ili Poljuda?

"To bi trebao biti stadion od 35 tisuća mjesta sa vrhunskim osiguranjima, sa vrhunskim komoditetom. Ispod toga ne možemo računati na nikakvo domaćinstvo ali ni na epitet nacionalnog stadiona. Ne može biti nešto što ćemo skrpati od nečeg postojećeg", dodao je Vrbanović.

Nacionalni stadion i stadioni diljem Hrvatske koji će pružiti udobnost navijačima, osigurali bi budućnost hrvatskog nogometa. Već odavno je to država trebala prepoznati.

Marko Vargek/ 14.12.2016. u 19:16

Više s weba

Pročitajte još

Image
LIJEPA SVOTICA

Puni se blagajna na Poljudu: Evo koliko je Hajduk zaradio prolaskom u play-off

Više s weba