Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bliži se kraj mandata

'Zaustavljanje Superlige moja je najveća pobjeda na čelu UEFA-e'

UEFA je u glavnom austrijskom gradu usvojila najnovije detalje reforme Lige prvaka za razdoblje nakon 2024. godine, čime je projekt Superlige konačno mrtav.

Image
Foto: PROFIMEDIA
RTL.hr/Hina/ 13.5.2022. u 12:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin ušao je u posljednju godinu svog četverogodišnjeg mandata, a u trenutku kada je pred europskim nogometom mnogo velikih izazova, za slovensku agenciju STA je istaknuo kako je zaustavljanje projekta Superlige njegova najveća pobjeda. O utrci za novi mandat na izborima za godinu dana rekao je da ne očekuje protukandidata.

Europski nogomet suočio se s brojnim neočekivanim izazovima u posljednje dvije godine: s pandemijama, superligaškim odmetnicima i posljednjih tjedana s ratom na europskom tlu. Slovenac smatra da je UEFA-in odgovor bio uspješan jer se uspjela okupiti.

"Najvažnije od svega, mislim, bilo je to što smo u dva-tri dana prošle godine uspjeli spriječiti ovu suludu ideju tzv. Superlige, koja bi značila potpuno uništenje nogometa, kraj europskog sporta," rekao je za STA nakon kongresa u Beču.

UEFA je u glavnom austrijskom gradu, međuostalom, usvojila najnovije detalje reforme elitnog klupskog natjecanja, Lige prvaka, za razdoblje nakon 2024. godine, čime je, prema njegovim riječima, projekt Superlige konačno mrtav. Liga prvaka će od sezone 2024/25. imati 36 klubova, četiri više nego sada. U uvodnoj fazi igrat će se osam kola po "švicarskom modelu". Prvi čovjek UEFA-e smatra kako će to omogućiti još zanimljivije utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ovo je zadnji čavao u lijesu. Lijes je davno bio gotov, ali sada smo ga morali potpuno zatvoriti. Velike momčadi će igrati protiv velikih više utakmica, igrat će i s manjim klubovima. Manje momčadi također, će igrati s manjim i imati više šansi za napredovanje. Ovaj sustav natjecanja bit će napetiji od dosadašnjeg, jer nakon prvog dijela neće biti jasno tko će napredovati", konstatirao je Čeferin.

'Imali smo teške razgovore'

"Imali smo teške odluke, teške razgovore, i na kraju, a to se nije dogodilo u povijesti UEFA-e, stojimo na istoj strani, reprezentacije, klubovi, lige i navijači. Ali ovo je kompromis koji mi je oduzeo puno živaca." Iako neki nisu zadovoljni, Čeferin se time ne opterećuje previše, jer, kako kaže, neki nikada neće biti zadovoljni.

Kandidaturu za reizbor je najavio krajem prošle godine, a prvu podršku dali su mu predstavnici danskog i norveškog saveza. "Ovo mi puno znači, jer su me nordijske zemlje - Švedska, Danska i Finska - prve podržale još 2016.", odgovara Čeferin ističući kako ne očekuje protivnika, ali da se nikad ne zna.

Također je želio poslati jasnu poruku. "Želimo jasno dati do znanja da naša tradicija nije na prodaju. Želimo jasno dati do znanja da je diskriminacija nešto na što nećemo pristati. Želimo reći da je populizam nešto što ne bi trebalo biti toliko rašireno diljem svijeta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

UEFA je bila među prvim međunarodnim savezima koji su poduzeli akciju protiv Rusije, a nedavno je proširila sankcije daljnjim isključenjem ruskih klubova i reprezentacija iz svojih natjecanja. Istodobno, Čeferin sumnja u ozbiljnost nagovještaja koji su se proteklih tjedana pojavili da bi se Rusija mogla pridružiti azijskoj konfederaciji zbog sankcija UEFA-e.

'VAR je doveo do boljih odluka'

Još jednom se osvrnuo i na uvođenje VAR-a u nogomet.

"VAR je sigurno doveo do boljih odluka u mnogim stvarima," dodajući da su ostali problemi, uključujući nejasno pravilo igre rukom. Međutim, suzdržano korištenje video suca čini mu se presudno. "Jasno dajemo upute u kojoj se mjeri VAR  koristi, a mislim da se u europskim utakmicama koristi s velikom suzdržanošću", zaključio je.

RTL.hr/Hina/ 13.5.2022. u 12:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču