Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Uvijek moćni

Francuzi su i ovo natjecanje ekipa za najveće stvari, pogledajte što očekuje Hrvatsku protiv vječitih rivala

Francuzi su tijekom priprema imali puno problema s koronavirusom, obiteljskih problemima i slično. Ipak, svi su se uspjeli oporaviti, te su svi koliko-toliko spremni za natjecanje.

Image

Francuska, rukomet

Foto: AP
Filip Škrlec/ 13.1.2022. u 17:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska rukometna reprezentacija posljednjih se nekoliko godina trudi napraviti smjenu generacije. Pokušavaju se već istrošeni igrači poslati na zasluženi odmor, dok se polako uvode novi, mladi igrači koji su spremni za velike uspjehe s nacionalnim timom. Za sada ta smjena generacije nije bezazlena te nimalo bezbolna. Za uvođenje mladih i novih igrača potrebno je puno hrabrosti, ali i žrtvovanja rezultata. 

Ono što mi radimo dosta usporeno, naši vječiti rivali i rukometni neprijatelji Francuzi odrađuju s najmanje moguće posljedica. Tako su Francuzi u pravo vrijeme u mirovinu ispratili velikane poput Thierya Omeyera, Daniela Narcissa i Cedrica Sorhainda te još nekoliko nositelja igre kroz zlatno doba francuskog rukometa.

Mladost plus iskustvo

Ostavili su Nikolu i Luku Karabatića kao igrače koji još uvijek mogu nositi teret igre na svojim leđima i koji imaju autoritet u momčadi. Postepeno su uvodili mlade igrače poput Dike Mema, Ludovica Fabregasa i Melvyna Richardsona koji su nakon procesa uvođenja i nekoliko godina u kojima su imali pravo na greške postali udarne jedinice momčadi te nositelji igre.

Francuzi rezultatski nisu toliko moćni koliko sredinom prošlog desetljeća. Na nekoliko posljednjih natjecanja nisu ostvarili rezultat koji priliči takvoj reprezentaciji. Na posljednjem Euru završili su na vrlo lošem četrnaestom mjestu dok su na prošlom svjetskom prvenstvu u Egiptu završili četvrti. Ipak, na olimpijskim igrama u Tokiju vratili su se na pobjedničke staze te su osvojili svoje četvrto zlato na olimpijskim igrama. Tim zlatom Francuzi su najavili ponovni povratak među glavne favorite na predstojećim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ozljede, koronavirus, ubodi nožem

Francuzi su tijekom priprema za ovo Europsko prvenstvo imali dosta problema. Igrači zaraženi koronavirusom obilježili su prvi dio francuskih priprema. Uz probleme sa zarazom, uslijedili su i obiteljski problemi te fizički napadi. Igrači su se uspjeli oporaviti od koronavirusa te su u posljednji dio priprema krenuli kompletni. Ipak francuski izbornik Gulliuame Gille ostao je bez nekoliko važnih igrača.  Zbog ozljeda su mu za Euro otpali neki aduti na koje je itekako računao (Timothey N'Guessan, Nedim Remili, Luka Karabatić) dok je Elohim Prandi izboden nožem na novogodišnjoj zabavi u Parizu.

Ipak se nekako kao najveći Francuski nedostatak spominje nedostatak drugog središnjeg obrambenog igrača, centarhalfa koji će igrati uz Ludovica Fabregasa. Fabregas i Luka Karabatić činili su jedan od boljih svjetskih tandema na centralnoj poziciji u obrani te je još tu sjajno uskakao N'Guessan. Sada uz Fabregasa tu poziciju igra Karl Konan, no nije se baš iskazao jer su Francuzi u pripremnoj utakmici s Nijemcima primili 35 golova.

Puno napadčkih opcija

Napadački Francuska izgleda jako efektno. Imaju široku klupu, te najmanje dva igrača po svakoj poziciji koji mogu igrati na podjednakoj razini.

Lijevo krilo će zasigurno igrati Hugo Descat koji svojim igrama u Montepilleru pokazuje kako je sigurna prva opcija na toj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kao lijevi vanjski trebao bi početi Nikola Karabatić koji je u ovim trenutcima u dobroj formi, te bi kao takav trebao biti glavna napadačka opcija Francuzima. Neće Karabatić zabijati puno golova, ali će svojim iskustvom započeti svaku akciju, te namjestiti situacije za ostala dva vanjska igrača.

Kentin Mahe počet će kao srednji vanjski. Umjesto njega u obranu bi trebao ulaziti Konan tako da bi Mahe mogao odmoriti u obrambenom dijelu utakmice.

Dika Mem kao glavna uzdanica

Desni vanjski je zasigurno Dika Mem. Izostankom Nedima Remilija, Dika Mem postaje netko na koga se u napadu intenzivno računa. Do sada su Francuski izbornici imali slatke brige na desnom vanjskom jer su i Remili i Mem ponajbolji svjetski igrači na svojim pozicijama. Sada Mem nema pravo na grešku, morat će biti puno dominantniji nego što je bio na prethodnim prvenstvima, te mu je ovo  odlična šansa da pokaže zašto se od njega očekuje da postane jedan od najboljih svjetskih igrača. Njegova zamjena je Melvyn Richardson, no ono što je Mem bio Remiliju, to bi Richardson trebao biti Memu.

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

Desna krilo trebala bi biti najveća nepoznanica kod Francuza jer imaju tri podjednaka igrača . Ipak Yanis Lenne bi trebao dobiti prednost pred Benoit Kounkoudom i Valentinom Portom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na pivotu bi prva opcija trebao biti Ludovic Fabregasa, no očekuje se da će igrati i obranu i napad tako da bi mogao često biti odmaran na klupi. Tada bi umjesto njega trebao ući  Nicolas Tournat.

Prvi vratar je uvjerljivo Vincent Gerrard dok bi Remi Desbonet i Wesley Prandin trebali čekati priliku s klupe. 

Test za Francuze

Francuzi će na ovom prvenstvu testirati svoju smjenu generacija. Nekoliko starijih i iskusnih igrača okruženi mladim igračima koji već imaju nekoliko turnira u reprezentativnom dresu. Francuzi su napravili ono čemu mi težimo i bit će zanimljivo vidjeti jesu li uspjeli. Nadamo se da će naše nove snage moći parirati malo iskusnijim Francuzima te će nam ova utakmica biti odličan pokazatelj idemo li u dobrom smjeru.

VRATARI: Remi Desbonnet (USAM Nimes Gard), Vincent Gerard (PSG), Wesley Pardin (Pays d'Aix)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

LIJEVA KRILA: Hugo Descat (Montpellier), Dylan Nahi (Lomza Vive Kielce)

PIVOTI: Ludovic Fabregas (Barcelona), Nicolas Tournat (Lomza Vive Kielce), Theo Monar (Nantes)

DESNA KRILA: Benoit Kounkoud (PSG), Yanis Lenne (Montpellier), Valentin Porte (Montpellier)

LIJEVI VANJSKI: Nikola Karabatić (PSG), Karl Konan (Pays d'Aix), Romain Lagarde (Pays d'Aix), Thibaut Briet (Nantes)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

SREDNJI VANJSKI: Kentin Mahe (Telekom Veszprem), Aymeric Minne (Nantes)

DESNI VANJSKI: Dika Mem (Barcelona), Melvyn Richardson (Barcelona), Julien Bos (Montpellier)

Filip Škrlec/ 13.1.2022. u 17:24
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču