Ostani doma
Društvena scena by Ena
Baka Prase ili Medo Pedo: Zašto je slučaj srpskog YouTubera veliki društveni problem?
Maja Bota, RTL

Nova kolumna

Baka Prase ili Medo Pedo: Zašto je slučaj srpskog YouTubera veliki društveni problem?

Bogdan Ilić društveni je problem već neko vrijeme, ali nažalost, problem s milijunima sljedbenika na raznim društvenim platformama kojeg se ranije optuživalo za širenje šovinizma i homofobije, a sada je na red došla i - pedofilija.

Ako nečega u susjednoj Srbiji ne fali, to su skandali kakve svi poznati Hrvati zajedno nisu skuhali u 29 godina državne samostalnosti.

Prevare, fizički obračuni, brutalne javne svađe, ispadanje intimnih dijelova tijela pred kamerama, pretjerane plastične operacije, sve je to dio svakodnevice srpske estrade koja zabavlja i domaću publiku. Ipak, posljednji u nizu skandala ne da nije zabavan, nego je degutantan, opasan i dokaz svega onoga što ne valja s današnjim društvom u kojem je sramota biti bravar ili postolar, no reklamirati kremu za hemoroide na društvenim mrežama je stvar prestiža. Virtualni svijet postao je posebno opasan za mlade pripadnike tog istog društva čiji roditelji nemaju vremena pratiti što njihova povodljiva mladunčad gleda i koga prati, a trebali bi ga pronaći, i to više nego ikad prije!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bogdan Ilic (@bakaprase) on Jul 7, 2020 at 10:00am PDT

Jedan od glavnih razloga takve kontrole jest 23-godišnji YouTuber, reper, gamer i zabavljač Bogdan Ilić, poznatiji pod upečatljivim, ali i nevjerojatno glupim nadimkom Baka Prase, koji je svojim ponašanjem više puta dokazao kako mu on odlično pristaje. 

Bogdan Ilić društveni je problem već neko vrijeme, ali nažalost, problem s milijunima sljedbenika na raznim društvenim platformama kojeg se ranije optuživalo za širenje šovinizma i homofobije, a sada je na red došla i - pedofilija. Unatoč tome što ga mnogi inteligentni pripadnici društva smatraju izrazito bahatim i općenito lošim utjecajem za tinejdžere, oni ga i dalje sumanuto prate jer još uvijek nisu dosegnuli razinu intelekta na kojoj mogu razlučiti što je zabavno i društveno prihvatljivo, a što definitivno nije.

Baka Prase, koji je sudeći po ponašanju obična svinja, bez sumnje spada u "definitivno nije zabavno i društveno prihvatljivo" kategoriju! No njegova publika kao da magično ogluši na opasne riječi koje izlaze iz njegovih usta u gotovo svakom javnom istupu, a njih je previše te je krajnje vrijeme da mu se nepovratno zabrane.

Ono što je još gore jest činjenica da dotični ne smatra da je on problem. "Imam jako bitnu poruku za roditelje i sve ljude koji gledaju. Moji mlađi fanovi to znaju jer djeca nisu glupa. Nisu idioti, iako ih roditelji i drugi odrasli stalno podcjenjuju. Koliko god bili klinci, znaju oni što je dobro, a što nije." Nažalost ne znaju, no on bi kao odrastao i punoljetan čovjek trebao znati da s maloljetnom publikom na leđima nosi težak i važan teret, a on se zove – odgovornost. 

Ako ste slučajno propustili što se događalo posljednjih tjedana kod naših susjeda, ukratko ću vas upoznati s pričom. 

Bogdana Ilića više je maloljetnica optužilo za slanje poruka u kojima ih je nagovarao da mu šalju golišave fotografije te da ga dođu posjetiti u novom stanu s jacuzzijem koji je takvima poput njega vrhunac luksuza. Prije dobivanja plivaćih kožica od opuštajućih mjehurića, mekanim je i njegovanim prstićima pisao degutantne poruke djevojčicama od kojih su neke imale samo 14 godina.

Danima su internetom kružile prepiske, a onda je dotični odlučio snimiti video i dodatno si produbiti medijski grob, no nažalost samo kod publike koja ga nije voljela i prije ove mučne silovateljske retorike koja će tamo negdje, i ne samo u Srbiji, potaknuti nekog dječaka da učini isto. Da prisili, ponizi, uništi nečiji život i jednog dana odgoji još jedno takvo biće koje će iskorištavati svoju moć i slavu za zataškavanje monstruoznosti koja živi unutar njegove glave.

Radilo se o 30 predugih minuta u kojima se maloljetne djevojčice nazivaju k***** i narkomankama, a YouTuber u nekim trenucima divljačkim urlanjem i mahanjem ruku od sebe radi žrtvu kojoj je nanesena velika emotivna i materijalna šteta, jer mu unosni sponzori otkazuju ugovore. Pogađate, one su se udružile kako bi ga uništile te mu povrijedile ugled za kojim još uvijek tragam kod ove persone, pa ako ga itko pronađe, molim da se javi u redakciju.

U spomenutom videu koji još uvijek nije uklonjen, dotični priznaje dvije stvari: da je spavao s maloljetnicom, ali samo zato što nije znao da ima 16 godina jer mu je lagala, ali i da je posjedovao audio-snimke s djevojkama s kojima se ranije družio kako  ga kasnije ne bi mogle optužiti za silovanje, jer kako će dokazati da je to laž? Pritom, one nisu znale da ih se snima. U još jednom videu kasnije, YouTuber ističe kako je on „institucija“, dok se zgroženi gledatelji pitaju što rade institucije nadležne za ovakve? NIŠTA, pa se zato tako i ponašaju!

Uslijedio je videospot za pjesmu „Lična“ u kojem se dotični sprda s cijelom situacijom i još malo vrijeđa, dok se u jacuzziju druži s bakom koja mu je na ulazu u stan morala pokazati osobnu i dvije silikonjare koje će živjeti 500 godina zbog tone plastike u sebi i koje, sudeći po njihovim društvenim mrežama, trenutno „uživaju“ u Monte Carlu te u nešto jeftinijim hotelima, obrocima, šampanjcima, cipelama i na jeftinijim plahtama nego njihova muza Soraja Vučelić. Toliko o „nelošem“ utjecaju. No, niti to nije sve.

Bio je to samo dio šlaga na torti sastavljenoj od njegovog daljnjeg bahatluka satkanog od prijetnji tužbama djevojčicama, umiranja od smijeha na fore koje su nastale na njegov račun da je pedofil (hej, ljudi, PEDOFIL!), vrijeđanja ljudi koji optužuju njegovo neprimjereno ponašanje, pokazivanja buntova novaca kojeg mu donose „hejteri“ i poručivanja kako će iz svega izaći jači no ikad, bogatiji, uspješniji, bolji od drugih. „Pokazat ću vam koliko ste glupi“, ceri se on u kameru, očito ne shvaćajući kako ovime ne sramoti samo sebe, već i svoje roditelje.

Jedini dio s kojim se mogu složiti jest da mnoge današnje maloljetnice izgledaju puno starije, no i dalje su ponašaju – maloljetno. I svaki punoljetni muškarac s gramom mozga u glavi to može prepoznati. Jedno je njezina mini suknja i prči-poza u ogledalu, a nešto sasvim drugo kada se istoj toj djevojčici nađeš u inboxu pa ona počne iznositi svoje stavove kojima još uvijek ne zna vladati, jer je dijete. Dijete čijom glavom i tijelom želi gospodariti tamo neki predator iza ekrana čija se razina opasnosti mjeri s utjecajem kojeg ima u društvu.

A Baka Prase, sviđalo se to nama ili ne, ima utjecaja, čega je itekako svjestan. Onoga čega mi moramo biti svjesni jest kako je i više nego očito da s takvim ponašanjem ne misli prestati, a svakim novim videom može inspirirati tisuće labilnih tinejdžera na krivična djela. Reći „napio sam se sinoć, bilo je j*****“ nije niti približno isto kao reći „j**** sam maloljetnicu sinoć, bilo je isto tako“. Danas je to nečija kćer, sestra, prijateljica, sutra vaša kćer, sestra, prijateljica.

Istovremeno s ovim slučajem u susjedstvu, događa se i jedan vrlo javan u Americi, a glavni akter je komičar Chris D'Elia kojeg je za iste radnje optužilo također nekoliko žena. Maloljetnim djevojkama upucavao se preko društvenih mreža kako bi one znale da imaju posla sa celebrityjem te tako lakše pristale na ono što je tražio od njih – od golih fotografija, nalaženja do navodno i oralnog seksa za njegovog prijatelja. Chris je imao isti obrazac ponašanja u svakom gradu u kojem je nastupao te je dobro znao što radi, jer je jedna od djevojaka u međuvremenu imala rođendan te je pozirala za Instagram s balonima sa znamenkama jedan i šest. Jedan. Šest. On ima 40. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris D'Elia (@chrisdelia) on Mar 30, 2020 at 11:01am PDT

Ipak, između komičara i YouTubera iz susjedstva postoji jedna jako velika razlika kojom ćemo zaključiti ovu mučnu priču. Nakon što je priča eksplodirala u medijima, Chris je dao pisanu izjavu u kojoj se odmah ispričao zbog svog ponašanja te naglasio kako je bio „glup što je dopustio da životni stil preuzme kontrolu nad njim“. Paralelno s tim povukao se iz javnosti te se trenutno kuha u svom jadu i činjenici da mu je ovo kraj karijere, ali nadam se i agresivnog ponašanja prema djevojčicama koje više neće misliti da mu moraju odgovoriti jer im se javila zvijezda.

Baka Prase priznao je da je imao spolni odnos s maloljetnicom i od toga napravio show. Iste te djevojčice i dalje naziva pogrdnim imenima te se izruguje cijeloj situaciji u snimkama koje i dalje nesmetano objavljuje i koje  i dalje gledaju tisuće fascinirane djece i šokiranih roditelja koji ne znaju kako ga spriječiti. Svojim ponašanjem Baka Prase jasno poručuje kako ne osjeća nikakvu odgovornost prema „maloljetnim ribama koje mu se bacaju oko vrata“ unatoč tome što je on punoljetni muškarac te bi kao takav trebao snositi svu odgovornost za svoje ponašanje.

Jednom ti se dogodi maloljetnica. Pedeseti put to više nije slučajna pogreška, nego ono što tražiš, čemu težiš, što te pali. Pogotovo ako si muškarac koji je svjestan svoje moći koja mu lako može biti oduzeta ako se ovaj slučaj ne pusti „ispod radara“. Zato budimo svi mi odgovorni za sve djevojčice ovoga svijeta te  oduzmimo moć svim malim „praščićima“ među nama. Nemojmo zakazati kao oni kada su u pitanju inteligencija i moral. Budimo dogovorni! 

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!