Ostani doma
Društvena scena by Ena
Facebook ratnice u epizodi 'Ja sam bolja majka od tebe'
Maja Bota, RTL

Nova kolumna

Facebook ratnice u epizodi 'Ja sam bolja majka od tebe'

Moderne mame su posebna priča. Mame forumašice i Facebook sektašice. One koje će nakon pročitanog kuhati u sebi kao ekspres lonci, samo zato što je netko reagirao na njihove podražaje pa im odgovorio. A nije niti majka.

U proteklih nekoliko dana, pišući o domaćoj šoubiz sceni naletjela sam na dvije poznate dame koje su se našle u situacijama da su očito osjetile potrebu da se javnosti opravdavaju za svoja mišljenja, postupke i stavove.

Jedna je to učinila jer je, pazite sad velike sramote, odjenula zimsku vestu i ljetne štikle te se kombinacijom pohvalila svojih pola milijuna obožavatelja na Instagramu. Iako je moda odavno prestala imati pravila te tu kombinaciju već godinama uspješno isfuravaju svjetske blogerice i influencerice, Hrvatska kao neprijestolnica mode koja šikanira svoje modne dizajnere gdje stigne te kolijevka Zara klonova i zombija je rekla svoje – ne može! Druga je bila poznata televizijska voditeljica za koju je apsolutno nebitno što je RTL-ova, jer poanta je bila samo u jednoj njezinoj rečenici tijekom prvog televizijskog intervjua za Exkluziv nakon rođenja drugog djeteta. "Ne smijem govoriti da je teško, ima ovih mama šta će me napasti, šta si rađala drugo ako je teško…" NE SMIJEM GOVORITI. A koliko ste se vi puta našli da se nekome opravdavate posljednjih dana ili cijeli svoj život?

Neki nazivaju doba u kojem živimo "generacijom idiota", no to je definitivno prestroga riječ. Potpuno je normalno da se vremena mijenjaju i svako donosi nešto novo i drugačije. Budala ima u svakom. No, da smo postali "preosjetljiva generacija" na raznim poljima, to je apsolutna istina.

Moderne mame su posebna priča. Mame forumašice i Facebook sektašice. One koje će nakon pročitanog kuhati u sebi kao ekspres lonci, samo zato što je netko reagirao na njihove podražaje pa im odgovorio. A nije niti majka.

Pitate se kakve su to mame? One koje neumorno operiraju bespućima interneta u potrazi za glavama onih koji misle drugačije. Mame koje ipak imaju dovoljno vremena da im baš ništa ne promakne. Mama koje napadaju jer je neka druga iskreno rekla da joj nije lako, samo zato što je poznata.

Pa kad pomislite da su žene općenito netolerantne prema drugačijem mišljenju i stavovima od onih vlastitih, kod nekih suvremenih mama to pomnožite s tisuću. Rezultat jednadžbe? One su najbolje i nepogrešive i složit će vas na proste faktore, ako im se usprotivite. One bolje od vas znaju što je najbolje za vašu djecu i kako biste ih trebali odgajati. No njihova stručnost seže dalje. One znaju što je najbolje i za žene koje još uvijek nisu majke te su kao takve društveno "manje vrijedne". Zbog takvih komentara puno je žena barem jedno u životu pomislilo kako je bolje da nikad niti nemaju djecu, ako je to cijena koju će morati plaćati. No, one ne toleriraju niti majke koje ne žele biti dio njihove male družine, već samo nesmetano uživati u svim čarima te važne životne uloge najbolje što znaju i po svojim pravilima.

A dijete vam se mora negdje igrati, ići u vrtić, školu, biti na rođendanima prijatelja, priredbama, a vi ne možete izbjeći druge roditelje i oglušiti po potrebi. Ili oslijepiti kao što poželite kada pročitate stavove koji se besramno i nasilno nameću gdje god stignu. Najčešće od manjine koja postane toliko glasna da ostali umuknu u strahu pred njom. VEĆINA U STRAHU OD MANJINE.

"Lijepo je što ste se ostvarili kao majka, no zašto ste čekali dosad? Mislim da je za ženu ljepše da nije 'stara mama'", pikao me u oči samo jedan u nizu užasnih komentara ispod članka o ženi koja je s 40 godina rodila svoje prvo dijete, zdravu djevojčicu te je time htjela poručiti ostalima da nikada nije kasno i da ne gube nadu. I onda joj je dotična odlučila barem nakratko upropastiti tu sreću, kao i ostalim ženama sa sličnom pričom, samo zato jer je ona postala majka s 20 pa misli kako je to jedino ispravno. I da je bolja majka. Puno, puno bolja majka.

Vi ste još k tome zgodna mama koja se nije zapustila i ne odustajete od sređivanja unatoč brojnim obavezama? Vratile ste se brže na posao nego one? Niste odustali od karijere zbog djece? Imate super partnera koji vam pomaže oko svega? Pričuvao je bebu u subotu navečer da vi možete uzeti malo vremena za sebe i svoje nove štikle? Imate dovoljno da si priuštite dadilju i izađete na spoj sa svojim partnerom? Vježbale ste u trudnoći i vratile se brzo u teretanu jer ste mogle? Niste rob svoje djece? Vaša mama je tu pa vam češće uskoči za čuvanje? Nenaspavane ste i živčane, ali se ne iskaljujete na drugima? Ne namećete svoje roditeljske savjete drugima? ŠTO NIJE U REDU S VAMA?!

A sada… Bile majke ili ne, meni ste jednako vrijedne… Sjećate se vremena kada ste mislili da psihopati vrebaju iz grmlja, žive na planinama, imaju lud pogled i nose pepeljarke, ne druže se s nikim i po cijele dane sjede u svojim mračnim podrumima? Danas oni žive ugodno iza tipkovnica svojih mobitela i kompjutera, vrebaju iza ekrana, čekajući i najmanju sitnicu da otrovnim strelicama iskoče iz njih te povrijede drugoga. Na njima ponekad Gucci, Prada, Zara, u ruci novi iPhone, u garaži ispolirani automobil, u imovinskoj kartici penthouse, lijepa kuća i vikendica na moru, na polici diploma prestižnog fakulteta, u krevetu dobar partner, za stolom neodoljiva dječica, ali ni to nije dovoljno dok se ne postigne cilj – naživcirati, omalovažavati i povrijediti. Što više, to bolje!

To posebno na svojoj koži osjećaju poznate osobe, jer je promet na njihovim profilima puno veći nego kod Dragice iz Like koja ima 17 prijatelja, profilnu u bojama hrvatske zastave i zahvaljuje za svako prijateljstvo. Žalosno je to, no ima nade, jer se još nešto da primijetiti – njihovi odgovori takvima. Što ste tražili, to ste dobili. PRESTANITE STALNO NAPADATI. NISMO SVI ISTI. NE SANJAMO ISTE SNOVE. NEMAMO ISTU DEFINICIJU SREĆE.

No, ako ste ikada razgovarali s nekim o ovoj temi, onda već znate da se to događa baš svima. Nažalost, krajnje je vrijeme da shvatite da život nije šareni lunapark i da nemaju svi ljudi najbolje namjere oko vas. Većina vas ionako samo želi malo provozati kao onu nasmijanu gusjenicu ili autić na struju za malo vlastite zabave, a zatim samo nastaviti sa svojim životima. Još je važnije da shvatite da s takvim ljudima više ne biste trebali imati posla niti jedne minute vašeg dragocjenog vremena kojeg imate sve manje.

Bez obzira na to tko su toksične osobe koje vas truju, ne mijenjajte svoj život nego ljude koji su u njemu, fizički ili virtualno. Pod hitno! I uživajte u svojoj djeci dok možete, u vlastitoj režiji. Ili čemu god što vas čini istinski sretnima, bez obzira na druge.

Preporučujemo ti još sadržaja
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!