Scena
Iza sebe ostavio i Arianu i Lady Gagu: Drake je najprodavaniji izvođač u svijetu prošle godine
www.profimedia.hr

uspješni reper

Iza sebe ostavio i Arianu i Lady Gagu: Drake je najprodavaniji izvođač u svijetu prošle godine

IFPI, međunarodna organizacija koja predstavlja svjetsku diskografsku industriju, objavila je tko je najprodavaniji izvođač u svijetu u 2018. godini

Prema podacima Međunarodne diskografske organizacije (IFPI), dobitnik priznanja za najprodavanijeg izvođača je Drake

Zahvaljujući svom globalno uspješnom albumu Scorpion, petom snimljenom izdanju koje uključuje hitove poput God’s Plan, Nice for What te In My Feelings, jedini je izvođač u svijetu koji je po drugi put zaslužio ovo priznanje (prvo priznanje dobio je za 2016. godinu).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi) on Jan 16, 2019 at 2:22am PST

Objavljen u lipnju 2018., album je srušio svjetske rekorde prodaje u prvom tjednu nakon izlaska i predstavljanja javnosti. Scorpion je prvi album koji je dosegao milijardu tzv. streamova putem različitih svjetskih platformi. Prema podacima iz Apple Musica, album se plasirao na prvu poziciju u čak 92 zemlje.

IFPI Global Recording Artist of the Year dodjeljuje se već šestu godinu zaredom kao jedinstveno i autoritativno priznanje koje odražava umjetnikov svjetski uspjeh u digitalnim i fizičkim glazbenim formatima, od streama do vinila. Prethodni primatelji ove prestižne nagrade su One Direction (2013.), Taylor Swift (2014.), Adele (2015.), Drake (2016.) i Ed Sheeran (2017.).   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi) on Dec 30, 2018 at 3:21am PST

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI-ja, izjavila je: "Drake je imao nevjerojatnu, rekordnu godinu, koja je više nego vrijedna titule svjetskog izvođača godine. To što je Drake po drugi put osvojio ovu nagradu svjedoči o njegovom kontinuiranom globalnom prizivu i njegovoj sposobnosti angažiranja i povezivanja sa svojim slušateljima".  

Južnokorejski boyband BTS zauzima drugo mjesto na popisu IFPI-ja nakon masovnog globalnog uspjeha albuma LOVE YOURSELF 轉 Tear, objavljenog u svibnju 2018.

Ed Sheeran, koji je primio priznanje za 2017. godinu, drži čvrstu poziciju na broju 3 sa svojim albumom ÷ (Divide).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BTS official (@bts.bighitofficial) on Aug 13, 2018 at 8:01am PDT

Nagrada IFPI Global Recording Artist of the Year i njihova ljestvica Top 20 najprodavanijih izdanja jedini su službeni rang koji točno obuhvaća diskografski rad i angažman s glazbenicima preko streaming kanala, uz digitalnu i fizičku prodaju albuma i singlova na globalnoj razini.

Kriteriji priznanja IFPI Global Recording Artist of the Year uključuju prodaju albuma - preko digitalnih, CD i vinilnih formata, podjednako preuzete s interneta i fizički kupljene do streamova kroz cijelu kalendarsku godinu. Objavljena lista uključuje svu glazbu svakog pojedinog izvođača, a ne samo jednu pjesmu ili album. Koristi jedinice ekvivalentne albumima za kombiniranje mjerenja preuzimanja, fizičke prodaje i streamova.

TOP 10 najprodavanijih izvođača u 2018.:

1. Drake
2. BTS
3. Ed Sheeran
4. Post Malone
5. Eminem
6. Queen
7. Imagine Dragons
8. Ariana Grande
9. Lady Gaga
10. Bruno Mars

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!