Ostani doma
Zabava

Počinje izbor najljepše brade i brkova Hrvatske: kriteriji za pobjedu - gustoća, stil i opća muškost

U etnografskom muzeju dlake na muškom licu dobile su i svoju izložbu

Još od poznatog habsburškog brka na ovim prostorima njeguje se tradicija uzdržavanja tog simbola muškosti. Pa je tako povijest dlaka na muškom licu uokvirena i u Etnografskom muzeju. Istovremeno jedno veselo bradato društvo iz Međimurja pokrenulo je prvo hrvatsko prvenstvo u puštanju brade i brkova. 

Nisu baš ZZ top, ali nisu ni daleko. Ovu ponosno dlakavu ekipu u Prelogu kraj Čakovca svi znaju i prepoznaju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Otkuda ta ljubav prema bradama? Meni je brada ono s prvim dlakama, ona je počela rasti, bio je sam jedan trenutak dok sam bio u vojsci sam je bio šrisiljen obrijat, jednostavno od kad je krenula puštao sam je i nezamislivo mi je bez brade", kaže Tomislav Baza.

"Reakcije su podijeljene, definitivno ima od onih koji me ispitavaju dali sam promjenio vjeru na Islam do ljudi koji ono sretnu na ulici i samp (digne palaca). To mi je najjača reakcija", ističe Filip Jalušić.

Njegove ruke podrezale su ih na tisuće, a za RTL Direkt iskusni međimurski brico otkriva tajnu kvalitetne brade.

"Tajna je ujutro barem 5 minuta posvetit toj bradi jer posvećuje i sebi, znači oprat, rasčešljat, uredit s uljem i voskom", otkriva tajnu brijač Stanislav Mucić.

"Postoje i raznorazni te sintetički preparati, ali jednostavno ih se ne preporuča, bolje je recimo domaće maslinovo ulje s uljem od lavande i to je super", kaže Tomislav.

Znaju da nisu jedini s ovom strasti, pa su tako odlučili organizirati prvo hrvatsko prvenstvo u puštanju brade i brkova. Na ukupnu ocjenu utječe sve pomalo. Dužina (25%), gustoća (25%), stil (25%) i opća muškost (25%). Prijave se primaju do 15. studenog i već stižu sa svih strana.

"Ako bude tim tempom išlo u tih mjesec i pol dana, negdje 150 bradonja to je ono čist ok", kaže Tomislav.

Detalje možete potražiti na stranici gentleman.hr. A u etnografskom muzeju dlake na muškom licu dobile su i svoju izložbu.

Otkud ideja za ovakvu jednu izložbu?

"Pa dobile smo ideju s obzirom da je prva subota u rujnu dan kada se slavi svjetski dan brada i razvitkom te ideje došli smo i do brijačnice", kaže nam Katarina Dimšić, kustosica u Etnografskom muzeju 

Jel bilo teško nabaviti sve ove stare britvice i fenove?

"Pa čak i nije. Zaključile smo da ima dosta ljubitelja brade i brkova u Zagrebu i okolici. Najpoznatiji habsburški brk je ovaj car Franjo Josip, on je imao ovu specifičnu bradu, Kaiser Bard, po njemu nazvana, sama brada je obrijana i kao što se sada prati moda viših staleža, tako se i nekada pratila moda tako da su u Hrvatskoj seljaci pratili tu modu, u zaleđu, dalmatinskom zaleđu, Lici i Hercegovini", Kaže Dimšić.

A kao i mnoge današnje muzejske postave i brkovi su interaktivni - uz povijest i igrice. Za sve one brado-znatiželjne izložba je otvorena do 20. studenog.

Preporučujemo ti još sadržaja
a

Reci što misliš!