Ostani doma
Zabava
Prije točno 20 godina izašla je knjiga o malenom čarobnjaku Harryju Potteru
©Guliver images/Shutterstock

promijenila je sve

Prije točno 20 godina izašla je knjiga o malenom čarobnjaku Harryju Potteru

26. lipnja 1997.,objavljena je knjiga o Harryju Potteru, prva u nizu romana koji će srušiti rekorde kako u književnosti tako i na filmu. Glavnu ulogu trebao je imati drugi glumac

26. lipnja 1997., u Engleskoj je objavljena prva knjiga o malom čarobnjaku Harryju Potteru, prva u nizu romana koji će trajno promijeniti dječje čitateljske navike i nepovratno izmijeniti izdavačku industriju.

Nitko tada nije slutio da će "Harry Potter i Kamen mudraca" JK Rowling pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, gradnju nekoliko tematskih parkova i kazališnu predstavu za koju se i danas traži karta više. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I najvažnije, nitko nije slutio da će djecu vratiti čitanju. Serijal knjiga o Harryju Potteru prodan je do danas u 500 milijuna primjeraka na 79 jezika.

Priča je to o siročetu koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svijetu, među "bezjacima". Harry potom odlazi u školu čarobnjaštva, Hogwarts, i stvara odanu skupinu prijatelja s kojima će kasnije proživjeti brojne opasne pustolovine.

Mlada samohrana majka Joanne Rowling, koja je živjela od socijalne pomoći, priču o Harryju Potteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je kći spavala. I knjigu je počela pisati iako je prvotno radila na drugoj priči od koje je u posljednji tren odustala i posvetila se Harryju. 

Izvorni primjerak "Harryja Pottera i Kamena mudraca" napisala je 1995. na pisaćem stroju. Knjigu je odbilo tiskati 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, Bloomsbury, da njezin direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, odmah zatražila ostatak.

Prvo izdanje ostisnuto je u samo tisuću primjeraka. Tko ga ima, mogao bi danas na dražbi zaraditi i do 300.000 kuna. S druge strane "Harry Potter i Darovi Smrti" tiskana je u 12 milijuna primjeraka i postala je najtiskanija knjiga u prvom izdanju. Osim toga to je i najbrže prodavana knjiga u povijesti. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 milijuna primjeraka.

Osam snimljenih filmova na kino blagajnama diljem svijeta uprihodilo je 6,5 milijardi dolara. 

Osim što je spasio čitanje, Harry Potter je s filmskim adaptacijama, kazališnom predstavom i tematskim parkovima nadrastao svoj izvorni medij i ušao u mnoge kutke moderne kulture. Kao i u sličnom primjeru Ratova zvijezda, Potter je dovoljno popularan da čak i ljudi koji nisu pročitali niti retka ili nisu vidjeli nijednu filmsku scenu, znaju glavne likove i osnovu priče.

Osim toga, Harry je promijenio život ne samo čitatelja već i JK Rowling koja je danas jedna od najbogatijih žena na svijetu. Ako ste slučajno zaboravili, Harry Potter i Rowling 'rođeni'  su na isti dan, 31. srpnja. 

Osim toga, zanimljiv je podatak u kojem je glavnu ulogu u filmu umjesto danas megapopularnog Daniela Radcliffea umalo igrao zvijezda filma 'Šesto čulo" Haley Joel Osment. Naime, prvotno je filmove trebao režirati Steven Spielberg i on je htio baš njega. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Tabloid.hr!

Reci što misliš!